Sarajevo danas drugi najhladniji glavni grad u Evropi

Najhladniji evropski glavni grad danas je Reykjavik u kojem je izmjereno 11 stepeni celzija, dok je poslije njega Sarajevo sa izmjerenih 14 stepeni.

Neobično hladno vrijeme za kraj mjeseca juna iznenadilo je mnoge stanovnike naše zemlje s obzirom na to da su širom BiH izmjerene temperature u prosjeku od 10 do 20 stepeni celzija. Najhladnije je u 14 sati bilo na Bjelašnici (4 stepena), dok je u Trebinju izmjeren 21 stepen.

Današnje temperature zraka su za nekoliko stepeni niže od prosjeka na području Balkana. Zbog toga su brojni građani danas bili primorani upaliti grijanje te zagrijati domove u periodu u godini kada se obično koristi klima za rashlađivanje prostorija. 

Najtopliji grad u Evropi danas je Nikozija u kojem je živa porasla do 37 stepeni, a zatim slijede Tbilisi (36 stepeni), Yerevan (31 stepen), Madrid (30 stepeni), Oslo i Rim (28 stepeni), Moskva, Stockholm i Valleta (27 stepeni).

U Parisu i Atini je bilo 26 stepeni, Briselu 24 stepena, kao i u Lisabonu. U susjednoj Hrvatskoj u Zagrebu je izmjereno 24 stepena celzija, dok je u Beogradu termometar pokazivao 18 stepeni, kao i u Ljubljani.

Sutra se u BiH očekuje oblačno vrijeme, a više padavina moguće je prije podne u Krajini i sjevernim područjima. U većem dijelu Bosne moguća je slabija kiša, a u Hercegovini veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. 

Najniža jutarnja temperatura zraka će uglavnom biti između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će biti između 14 i 20°C, na jugu zemlje od 22 do 26°C. 

U Sarajevu se prognozira oblačno vrijeme s povremenom slabom kišom. Najniža jutarnja temperatura zraka će biti oko 12 stepeni, a najviša dnevna oko 18.