Sarajevo: Djeca s razvojnim poteškoćama ove godine neće moći u školu?

Senada Bajrović ima petogodišnjeg sina s razvojnim poteškoćama koji pohađa program EDUS-a u Sarajevu već tri godine.

Aktivna je članica Savjeta roditelja EDUS-a i jako je razočarana što je početak provođenja njihovog programa u ovoj školskoj godini odgođen do daljnjeg.

Naime, odlučeno je da će sačekati formalnu obavijest od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i uprave JU “Vladimir Nazor” da li za to postoje raspoloživa financijska sredstva i da li će biti omogućeni osnovni uslovi za rad.

EDUS je nevladina organizacija koja pruža unaprijeđen naučno-dokazani model obrazovanja djeci sa i bez razvojnih poremećaja, edukaciju i unapređenje znanja profesionalnog kadra, edukaciju i podršku roditeljima kroz predavanja, te naučnu saradnju široj profesionalnoj zajednici.

"EDUS je jedini koji nudi intenzivan program, jedini znaju kako provesti pet sati s mojim djetetom. Jedini znaju kako kvalitetno ispuniti vrijeme djetetu, što je meni kao roditelju jako bitno. Dvije stvari ih odvajaju od ostalih. Ono što sam ja kao roditelj prepoznala jeste kompetentnost, stručan kadar i intenzivan rad. Jednostavno su nešto što nedostaje u javnom sistemu", govori Bajrović.

Nivo provedenih sati koji je zakonski propisan za djecu sa poteškoćama se ne poklapa sa onim što EDUS radi. Standardi EDUS-a zahtijevaju malo više rada nego što je propisano zakonom, napominje Bajrović, kao i da roditeljima to samim tim puno znači jer su djeca malo duže anagažovana.

Otkako je aktivna članica Savjeta roditelja u intenzivnim su pregovorima sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo na čijem je čelu Elvir Kazazović.

"Želimo da se EDUS stavi u okvire sistema i okvire javnih ustanova. Na samom tom putu napravljeni su određeni tehnički uvjeti. Dodijeljene su prostorije za rad, opremljeno je namještajem... tu su se stvari ispostavile kao dobre, ali ugovori nisu potpisani, pitanja kadrovske politike nisu riješena", govori Bajrović za Radiosarajevo.ba.

Napominje da uposlenicima kasni plata 2-3 mjeseca i da se samim tim narušava kvalitet rada.

Tužno je čuti kada Bajrović napominje da će svaki roditelj odvesti u ponedjeljak svoje dijete u vrtić i školu – što im je omogućeno – a gdje će ovi roditelji-borci odvesti svoju djecu?! Nema opravdanja – govori Bajrović.

"Kada pomislim da to počinje u ponedjeljak, osjetim frustraciju... Zašto to nije riješeno?"

Bajrović, kao i mnogi roditelji autistične djece suočavaju se sa brojnim teškoćama u neuređenom sistemu. Govori da prebacuje dijete iz jednog vrtića u drugi, u jednom je u poludnevnom boravku, a onda ga odvodi u EDUS. Posao, prebacivanje djeteta jedan u drugi... i još ova poteškoća s kojom se mora suočiti u ponedjeljak je doslovno kap koja je prelila čašu.

Drago joj je kaže što se diže svijest o ovom problemu i prihvatanju autistične djece te načinu kako se radi s njima. Ipak, pored sve dobre volje da se radi s ovom djecom - najbitniji je edukovan kadar koji zna postupati s njima te nema opravdanja zašto se nije našlo rješenje prije samog početka školske godine.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je s pitanjima i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.