Sarajevo se ceremonijom na Žuči sjetilo heroja i palih boraca

Povodom obilježavanja 25. godišnjice bitke za odbranu Žuči i pogibije heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića, komandanta bataljona Prve slavne - 111. viteške brigade Zahira Panjete i njegovog brata Esada, te 18 pripadnika specijalne jedinice policije Odreda "Bosna" brojne delegacije svih nivoa vlasti i predstavnici boračkih udruženja danas su na brdu Žuč položili cvijeće, prisjetili se ovih heroja i odali im počast.

U okviru obilježavanja ove godišnjice, koju organizira Udruženje 1. Slavna – 111. viteška brigada Sarajevo, cvijeće je položeno na mjesto pogibije, Spomen obilježje Jezera, te na Golom brdu na Žuči, gdje je održan čas historije i druženje veterana brigade i pripadnika specijalne jedinice Bosna.

Danas je cvijeće položeno i na mezare komandanta Šehovića i njegovih saboraca u haremu Alipašine džamije.

U obraćanju prisutnima na Žuči ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je istakao hrabrost branilaca Žuči, koji su nadljudskim naporima branili ovo streateški važno područje.

"Sa ovog mjesta upućujem pozdrave legendarnom komandantu Draganu Vikiću i ostalim našim braniocima koji se brane u pokrenutim sudskim procesima. Brane se na sudu što su odbranili našu državu od četnika i ustaša. Naša borba je bila časna i oni će to dokazati", kazao je ministar Fišo dodajući da je borba Armije RBiH bila borba protiv fašizma i ništa drugo.

Poručio je svima koji i dalje negiraju državu BiH da odustanu jer je jača naša odlučnost za njenu odbranu i normalan život dostojan svih njenih građana.

"Primjer kako se treba živjeti dali su naši Dragan, Dalibor, Rade i svi naši hrabri borci. Zadužili su nas da tako nastavimo. Hvala svima koji ste došli da se zajedno sjetimo naših heroja sa Žuči", poručio je Fišo.

Brdo Žuč je bila strateški važna kota za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Samo u julu 1993. godine živote je na ovoj koti položilo 89 pripadnika Prve slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH, 18 Vikićevih specijalaca i policajaci iz PU Novo Sarajevo.