Sarajevska kompanija DIV pokreće proizvodnju dijelova za brodove

Home

Sarajevska kompanija DIV pokreće proizvodnju dijelova za brodove


Kompanija DIV BiH uskoro će u Konjicu pokrenuti proizvodnju specijalnih dijelova za brodove.

"U pripremi je proširenje objekta koji je visokoregalno skladište i očekujemo da će radovi biti finalizirani do kraja maja", potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor ove kompanije u BiH Almir Žujo.

"Putem Zavoda za zapošljavanje otvorili smo konkurs preko kojeg planiramo zaposliti blizu 60 ljudi", rekao je Žujo za naš portal, te je objasnio da traže varioce i brusači koji će ići na prekvalifikaciju u ovoj firmi.

Kako je kompanija u BiH samo dio lanca kojem pripadaju DIV u Samoboru, DIV-TVIK Knin, Brodosplit, TVIK-DIV Valjevo i MIN-DIV Niš, a u tim mjestima imaju problem s manjkom radne snage, kompanije će zaposliti oko 60 ljudi koji će graditi manje dijelove za brodove, a koji će se potom slati u druga brodogradilišta.

Početak rada na proizvodnji očekuje se nakon finaliziranja objekta i završetka edukacije budućih zaposlenih, naveo je Žujo.

Ova investicija vrijedna je blizu dva miliona konvertibilnih maraka i na ovaj način pokušat će se vratiti stari sjaj brodogradnji u Bosni i Hercegovini.

DIV u BIH planira i izgradnju vjetroparkova na Kupresu i Paklinama 1 i 2 u Općini Tomislavgrad nakon dobivanja građevinske dozvole.

"Vjetropark je pred dobivanjem građevinske dozvole i nadamo se da ćemo uskoro početi s radom. Već dvije godine radimo na tome i do sada smo imali velikih problema s procedurama kod nas koje su užasno spore i dugotrajne, ali može se reći da smo došli do cilja i da ćemo ove godine početi s izgradnjom vjetroparkova", kazao nam je Žujo.

Kompanija je otkupila dva brda po cijeni od tri miliona eura nakon čega su proveli ispitivanje vjetra.

Nakon što su se rezultati ispitivanja pokazali veoma dobrim, odlučili su pokrenuti vjetroparkove.

Vjetropark na Kupresu bit će izgrađen na tri polja sa snagom od 40MW, a nakon tog projekta planirano je pokretanje proizvodnje vjetrostubova na Brodogradilištu u Splitu. T

akođer, već je instalirano nekoliko probnih čeličnih stubova, a planira se i snadbijevanje regiona vjetroparkovima nakon što se dogovori saradnja sa Siemensom ili Vestasom.

"Naš osnovni cilj je izrada vjetroturbina i stubova od isporučioca od Simensa, Vestasa itd", rekao nam je direktor ove kompanije.

Podsjećamo, DIV BiH je do sada radila na ozbiljnim projektima u BiH poput remonta na TE Tuzla, Kakanj, Ugljevik, Solana, Mittall, Aluminijski kombinat, radovi na autocesti Doboj - Banja Luka, rekonstrukciji željeznice Bradina - Sarajevo, rudnicima u BiH, te razne konstrukcije objekata, mostova itd.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 06/05/2017 - 07:07

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top