Sarajevski energetski forum: Vrhunski stručnjaci govorit će o dekarbonizaciji zemalja regiona

.
Bliži se početak Sarajevskog energetskog foruma, jednog od najvažnijih regionalnih skupova posvećenih energetskoj industriji. Održat će se 21. - 23. juna u hotelu Hills na Ilidži.

Forum će okupiti stručnjake, poslovne ljude, te predstavnike vlasti koji će raspravljati o važnosti prelaska na obnovljive izvore energije i načinima kako da se to ostvari. Kao što je već poznato, prelazak na obnovljive izvore energije je ključan za održivu budućnost planete, a energetski forum će se fokusirati upravo na ovu temu. Pokrovitelj SEF-a je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, na čelu sa ministrom Stašom Košarcem, a na panelu posvećenom obavezama i trenutnoj poziciji Bosne i Hercegovine i zemalja regiona u procesu dekarbonizacije, govorit će i Nasiha Pozder, ministrica okoliša i turizma FBiH, Petar Đokić, ministar industrije, rudarstva i energije RS-a, Janez Kopač, energetski stručnjak iz EU4Energy, Maja Pokrovac, direktorica iz Obnovljivih izvora energije Hrvatske.

Bosna i Hercegovina se, kao i zemlje Jugoistočne Evrope, obavezala na dekarbonizaciju, odnosno provođenje Zelene agende za Zapadni Balkan podržavajući ciljeve Unije da Evropa do 2050. bude CO2 klimatski neutralna. Obaveza naše zemlje je smanjenje emisija za više od jedne trećine do 2030. godine i dvije trećine do 2050. godine. Dekarbonizacija je neminovan proces. Još je bolniji kada su fosilna goriva glavni industrijski oslonac. Odnos instaliranog kapaciteta termolektrana na ugalj u odnosu na kapacitete na obnovljive izvore energije je 70 prema 30 posto. Potpisane obaveze treba ispuniti, a rokovi istječu. Gdje su danas BiH i zemlje regiona u procesu dekarbonizacije? Na šta su se zemlje obavezale, koji su rokovi i šta trebaju biti benefiti realizacije Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi? U kojoj fazi su izrade integrisanih klimatskih i energetskih planova zemalja regiona sa posebnim akcentom na korištenje obnovljivih izvora energije? Sve su ovo pitanja o kojima će se raspravaljati na Sarajevskom energetskom forumu.

Ono što je posebno važno, svoje učešće na SEF-u su već potvrdili brojni respektabilni eksperti kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz regije koji će izlagati i o drugim važnim temama. Vrlo zanimljivo će biti čuti, naprimjer, autoritete iz oblasti energije poput Gorana Majstrovića iz Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zageba, Martina Ćalasana, sa ETF-a iz Podgorice, Mislava Konteka, stručnjaka za agro-sunčane elektrane i dvostruko korištenje poljoprivrednog zemljišta iz Zagreba, Adnana Đuguma iz Sarajevogasa, ili Dejana Blagojevića eksperta za sunčane elektrane na parkinzima iz Beograda, Anžeja Predovanika, direktora regionalne berze za trgovinu strujom iz Slovenije, Yuksela Yalčina, direktora Istanbul Energyja, Milutina Đukanovića, generalnog direktora Elektroprivrede Crne Gore.

Priliku da govore o mogućnostima i energetskim šansama u svojim kantonima imat će i premijeri Mustafa Ružnić, Nihad Uk, Amra Mehmedić, kao i načelnici/gradonačelnici lokalnih zajednica koje imaju dobre prakse, ali i ideje kako unaprijediti ovu oblast. Tu su i brojni medijski partneri,  a kao institucionalni partner ističe se i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, kao i druge brojne kompanije.