SARAJEVSKI STARI GRAD – OPĆINA IZNAD ZAKONA: Hadžibajrić i vijećnici ne priznaju ni odluke suda

(Izdvojeno.ba) Hadžibajrić i njegovi vijećnici smatraju da su iznad zakona. Za njih presuda naših pravosudnih institucija nije razlog da po njoj postupe. Oni imaju svoje propise i bez obzira da li su oni u skladu sa državnim zakonima, isključivo po njima postupaju. Je li kranji čas da Tužilaštvo KS počne raditi po prijavama protiv načelnika Hadžibajrića koje se godinama kisele u ladicama

Da li su Ibrahim Hadžibajrić i njegovi vijećnici u općini Stari Grad postali država u državi? Po svemu sudeći idu tim samovoljnim koracima gdje priznaju i prihvataju samo ono što njima odgovara. Čak ni sudske presude za njih nisu dovoljne da im se povinuju. Ponašaju se kao da su iznad zakona. Sjetimo se da su ljetos odlučili da izaberu firmu za izvođenje radova na četiri velika projekta bez provedene procedure javne nabavke. A za to je uzeo ino kredit, iako mu je Vlada Kantona Sarajevo nudila donaciju, i tako će novac za koji nas je zadužio vraćati građani narednih 20 godina. I još je sudskih odluka koje Hadžibajrić nije smatrao za shodno da provede u djelo.

Helem, presudom pod brojem 65 0 R 773607 19 naloženo je Općini Stari Grad i Općinskom vijeću da suspenduje dejstvo Rješenja o razrješenju prvobraniteljice Dženite Derviškadić koje je donijelo Općinsko vijeće na 28. sjednici, a da prethodno nije utvrdilo koje je to povrede službene dužnosti pravobraniteljica učinila. Dakle, vijećnici su slijepo slušali načelnika koji je predložio ovaj otkaz i nezakonito smijenili Derviškadić bez da su utvrdili da li je ona išta pogrešno uradila – presuda je obrazložena na čak 20 stranica.

Stoga je sud, na osnovu člana 268 ZPP, naložio da se Derviškadić mora vratiti na posao na mjesto pravobranioca.

Općina Stari grad ima pravo žalbe, ali to ne zadržava izvršenje rješenja, kaže se na kraju ove sudske odluke.

Ipak, načelnik Hadžibajrić i viječnici ponijeli su se kao da su iznad države. Oni su odlučili da ne prihvate odluke suda. Za njih je nalog suda neprovodiv i smatraju da su odluke koje su oni donijeli iznad državnog organa. Nakon nekih ranijih odluka kada nisu željeli postupiti po preporuci bh. ombdusmena, vijećnici općine pod “palicom” načelnika Ibrahima Hadžibajrića odlučili su sada da ne priznaju ni odluke Suda.

U odgovoru Općinskom sudu su napisali:

…Općinsko vijeće utvrđuje da su, od strane ovog organa NEPROVODIVI rješenje i zaključak Općinskog suda obzirom da zakonskim i podzakonskim aktima, kao i provedbenim aktima koje u svom radu primjenjuje Općinsko vijeće, nije predviđena mogućnost suspenzije dejstva akata koje donosi Općinsko vijeće, kao kolektivni organ odlučivanja, te shodno navedenom ostaje na snazi Rješenje o razrješenju pravobranioca općine Stari Grad. Ovaj zaključak stupa na snagu odmah…

Dakle, Hadžibajrić i njegovi vijećnici smatraju da su iznad zakona. Za njih presuda naših pravosudnih institucija nije razlog da po njoj postupe. Oni imaju svoje propise i bez obzira da li su oni u skladu sa državnim zakonima, isključivo po njima postupaju. Po ovome ispada da sutra Hadžibajrić i vijećnici, karikiramo, mogu donijeti akte da se izdvoje iz Sarajeva, da recimo pripadaju RS-u i država eto ne može ništa jer su akti općine njima važniji. Ništa nije nemoguće, pa sjetite se nedaleke prošlosti.

U razgovoru sa pravnim ekspertima, koji su nam i sami šokirani, ukazali na ovaj gorući problem, rečeno nam je da je ovo razlog za hitnu reakciju nadležnih tijela. Hitno se država mora suprostaviti ovoj skupini koja se smatra nedodirljivim. Neke posljednje odluke vijećnika koji podržavaju Hadžibajrića, kojima su se suprostavili i sami vijećnici koji nisu želji biti dio ove nezakonite rabote, govore da je vrag odnio šalu. Ako se ne poduzmu adekvatne i oštre državne mjere, moguće su nesagledive posljedice.

 

Image