Sarajevski studenti danas na protestima, nezadovoljni radom SPUS-a

asd
Nezadovoljni uslovima studiranja i radom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), studenti će danas u 12.00 časova izaći na mirne proteste.

Osim SPUS-om, čiji su rad nazvali samovoljnim, nezadovoljni su i odnosom kantonalne vlasti i Rektorata UNSA prema studentima. Izdvojili su četiri zahtjeva:

Da se izvrši nadzor nad provođenjem Zakona o visokom obrazovanju u kontekstu, kako su naveli, nepoštivanja normi u vezi sa uslovnim predmetima, obaveze plaćanja članarine u biblioteci i tretiranja mladih s poteškoćama u razvoju na UNSA;

Da se obrazloži kontinuirana uplata od 20 KM za potrebe održavanja Studentskog informacionog sistema (ISSS);

Da se razmotri proceduralno smanjenje školarine studenata. Ovo su naveli kao zahtjev iz razloga što smatraju da ne može konvencionalno, kabinetsko i online izvođenje nastave koštati isto;

Da se prilikom predstojeće akademske godine implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenja koja se odnose na prijenos predmeta iz jedne u drugu akademsku godinu.

Kako je najavljeno, polazak je ispred Doma sindikata u Sarajevu, a studenti su poručili da će poštovati sve epidemiološke mjere.