Sarajlić šest sati saslušavan o vezama sa Hodžićem i uvozom respiratora, oduzet mu je mobitel!

asim
Asim Sarajlić, poslanik u Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, bivši potpredsjednik Stranke demokratske akcije i po vlastitom priznanju drugi najmoćniji čovjek u stranci ("prvi do Bakira", kako je govorio) prekjučer, 23. septembra, je saslušan u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine u aferi "Respiratori".

 

Sarajlićevo saslušanje, prema tvrdnjama izvora koje je konsultirala "Slobodna Bosna", trajalo je neuobičajeno dugo, punih osam sati i izazvalo je pravu paniku među njegovim stranačkim kolegama i prijateljima, koji su posumnjali da je Sarajlić lišen slobode. U jednom trenutku Asim Sarajlić je zatražio da njegovom ispitivanju bude prisutan i njegov advokat Nermin Mulalalića, piše Slobodna Bosna.

Svjedočenje Asima Sarajlića zakazano je u srijedu u 14.00, no, vrlo brzo se pokazao da to neće biti rutinski postupak. Tužitelji su u toku saslušanja pozvali i pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e ) te zatražili od Suda BiH odobrenje da Sarajlić bude pretresen i da mu se oduzme mobitel. Tanja Kosović, sutkinja za prethodno saslušanje odobrila je izricanje tih mjera budući da su tužitelji za njih imali prilično uvjerljiv osnov i dokaze.

Prema saznanjima "SB" Sarajlić je bio ispitivan o svojim odnosima sa Fikretom Hodžićem, vlasnikom firme "Srebrena malina" preko koje je Vlada Federacije BiH nabavila 100 respiratora za koje je plaćeno više od deset miliona maraka. Inače, sporni respiratori, nabavljeni u Kini, još uvijek nisu stavljeni u medicinsku funkciju.

Kao što je već pisao naš portal odmah nakon što je ovaj skandal dospio u javnost, postojalo se ozbiljne naznake da je u aranžman sa anonimnom i poslovno nedokazanom firmom Srebrena malina" Vlada Federacije BiH, odnosno njen premijer Fadil Novalić ušao uz posredovanje nekog iz vrha Stranke demokratske akcije, a među prvima se nametalo ime moćnog kadrovika Asima Sarajlića, bez kojeg se, kako tvrde upućeni, u Vogošći ne može kiosk postaviti, a kamo li voditi poslove sa državom teške desetine miliona. Pominjalo se i ime Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije BiH iz Srebrenice i poslijeratnog "kontroverznog biznismena" koji je također bio u bliskim odnosima sa Fiketom Hodžićem, ali i Sarajlićem. I Orić je prije dva mjeseca saslušan u Tužiteljstvu Bosneni Herveovine u predmet "Respiratori".

Višesatno zadržavanje Asima Sarajlića u Tužiteljstvo BiH prouzročilo je pravu paniku među njegovim stranačkim kolegama i vrhom SDA koji su posumnjali da je bivši potpredsjednik i aktuelni državni poslanik uhapšen. Prema nekim izvorima, u noćnim satima, tokom boravka Sarajlića u Tužiteljstvu BiH u okolini neposrednoj blizini zgrade Suda i Tužiteljstva BiH moglo se primijetiti pripadnike Obavještajno-sugurnosne agencije BiH (OSA) koji su pokušavali saznati šta se dešava sa Sarajlićem, bliskim prijateljem njihovog direktora Osmana Mehmedagića Osmice.

Kada je Asim Sarajlić negdje oko 22.00 sati, nakon šestočasovnog ispitivanja, vidno iscrpljen i utučen napustio Tužteljstvo BiH, među njegovim kolegama je došlo do olakšanje, no kada im je kazao da mu je oduzet mobitel, zabrinuti su bili svi u vrhu stranke, uključujući i njenog predsje ndika Bakira Izetegovića. Može se samo pretpostaviti kakve su stranačke, državne i privatne tajne sačuvane u mobitelu dugogodišnjeg drugog čovjeka SDA, zaduženog za "prljave" i povjerljive poslove.
Asimu Sarajliću, inače, duže od tri godine se sudi u Kantonalnom sudu u Sarajevu, zajedno sa bivšim stranačkim kolegama, Amirom Zukićem i Mirsadom Kukićm zbog sumnji za uzimanje mita prillikom pogodovanja prilikom zapošljavanja u "Elektroprivredi BiH".