Šarović: Danas zastava, sutra nešto drugo, smjene, SIPA...

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za N1 je kazao da je BiH za devet mjeseci ove godine na Kosovo izvezla robu u vrijednosti od 106 miliona KM a uvezla 15 milona KM i da Kosovo nema takvu ekonomiju da može nešto ponuditi tržištu BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH komentarišući odluku vlade Kosova da uvede 100 posto carine na proizvode iz BiH istakao je da Brisel mora da reaguje jer je prekršen SSP.

"Ovim mjerama Kosova ugožen je SSP. Kosovo je nedavno potpisao SSP a tim potpisom se obavezalo da će poštovati i unaprijeđivati regionalnu saradnju, zonu slobodne trgovine CEFTA. Brisel mora reagovati jer je na ovaj način grubo prekršen SSP", kazao je Šarović.

"Neekonomske razloge uvođenja carina smo čuli sa kosovske strane. Oni su o tome govorili u protekla dva dana. Moj argument je da Bosna i Hercegovina na bilo koji način nije izazvala ovakav scenario. Ni na koji način nismo dali povoda za uvođenje ovakvih mjera. Mi smo zemlja koja je najmanje prijavljivana za barijere u okviru CEFTA-e, mi i Crna Gora. Ovo nisu zaštitne mjere, ovo je klasična blokada. U javnosti se spominje mnogo toga", istakao je Šarović.

Šarović je kazao da će najviše od mjera Kosova štete imati metalska industrija u BiH.

"Najviše će trpiti metalska industrija i prehrambena industrija. Skoro 50 posto našeg izvoza izvoza odnosi se na proizvode Željezare Zenica. BiH se povodom ovoga obratila Hanu i Mogherini, Njemačkoj ali i Prištini", naglasio je Šarović i dodao:

Ne može se u ovom trenutku procijeniti kolika će biti šteta naglasio je Šarović ali i da je prava adresa za rješavanje ovog pitanja Brisel.

"Ne može se u ovom trenutku procijeniti kolika će biti šteta, nije lako pronaći nova tržišta a u pitanju su i radna mjesta. Ubijeđen sam da je naša ekonomija otporna ali sam i uvjeren da ćemo na duge staze uspjeti da ukoliko ove mjere potraju naći neka druga tržišta kako bi pomogli našoj ekonomiji", istakao je Šarović.

Šarović je komentarisao i najave redsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kazavši da moramo biti spremi da ovakve scene gledamo svaki dan.

"Ovo će biti jedan zanimljiv trio u Predsjedništvu BiH. Mnogo toga ćemo se mi nagledati narednih sedmica i mjeseci. Neće biti dosadno. Svaki dan ćemo gledati slične scene, komentare i kontra komentare. Dodik je takav, on ne zna da se brani. On zna samo da napada. To je njegov teren i ko upadne u taj njegov scenario tih svakodnevnih spinova imaće problem svakako. To znači da svaki dan izbacite po jednu vijest. Danas zastava, sutra nešto drugo, smjene, SIPA, automobili, zaštitari...", istakao je Šarović.

Ono što je Dodik rekao jučer zaboravi se za dan, dva jer je on već izbacio neku novu priču naglasio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"To je njegova igra. On je majstor za tako nešto. Odbrana nije dobra taktika prema njemu. Mora se imati ofanzivan stav prema njemu", potcrtao je Šarović.

Za najavu smjena koje ja najavio Milorad Dodik, Šarović kaže da je to je njegov standaradan spin.

"On ne može donijeti tako nešto. On svaku odluku mora da dijeli sa Džaferovićem i Komšićem. To se njemu neće svidjeti. Nije zanimljivo to što govori", zaključio je Šarović.