Saša Magazinović imenovan u Predsjedništvo Partije evropskih socijalista

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH imenovan je na poziciju člana Predsjedništva Partije evropskih socijalista (PES) sa sjedištem u Briselu.

Magazinović je imenovan na Kongresu PES-a koji se održava u Lisabonu. Ovo imenovanje dolazi i kao rezultat dugogodišnjih Magazinovićevih aktivnosti na polju međunarodne politike.

 On je ranije vodio Sekretarijat za međunarodnu saradnju SDPBiH, u Parlamentu BiH u kojem je osvojio i mandat u naredne četiri godine bio je aktivni član Zajedničke komisije za Evropske integracije, a kao član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, u dva mandata predstavljao je BiH u Strazburu (Strasbourg).

U izjavi za „Dnevni avaz“ Magazinović kaže da mu je čast što ima privilegiju predstavljati državu BiH i SDP BiH u Predsjedništvu PES-a, najprogresivnije političke organizacije u Evropi.

-U vremenu koje slijedi BiH na svom evropskom i NATO putu treba jake međunarodne partnere. Dok je evropska desnica dovodila u pitanje nastavak proširenja i države naše regije često posmatrala isključivo kao problem, naše ljevičarske sestrinske stranke širom Evrope, Partija evropskih socijalista, kao i naši poslanici u Evropskom parlamentu, davali su otvorenu i neupitnu podršku BiH. Potrudiću se da, kao član Predsjedništva Partije evropskih socijalista, svoj angažman usmjerim isključivo u interesu naše države i lobiranja za njen bolji status i položaj u evropskim institucijama - istaknuo je Magazinović.