Sastali se Plenković i Čović, ni riječi o Aluminiju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u četvrtak u Banskim dvorima predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Razgovarali su o odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, a važnim su ocijenili otvorenu komunikaciju i rješavanje svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa, objavljeno je na službenim stranicama Vlade RH.

Čović je upoznao predsjednika Vlade RH o preprekama, ali i nužnosti hitnog formiranja vlasti na svim nivoim, posebno Vijeća ministara BiH.

Ocijenio je kako su legitimni predstavnici Hrvata u BiH spremni na saradnju, uz izmjene Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima.

Predsjednik hrvatske vlade još jednom je iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u provedbi reformi usmjerenih na približavanje članstvu u Evropskoj uniji.

Posebno važnim istaknuo je poštivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a posebno Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, navodi se u objavi, prenosi Fokus.

U saopćenju nije bilo ni riječi o problemima u Aluminiju, iako je i Hrvatska suvlasnik u ovoj mostarskoj kompaniji.