Sastanak gradonačelnika grada Bihaća sa predstavnicima Delegacije EU u BiH

Aktuelna migrantska kriza na području Grada Bihaća bila je tema njihovog današnjeg susreta.

Ističući da je zahvaljujući angažmanu Delegacije EU u BiH došlo do podrške međunarodne zajednice Gradu Bihaću, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kazao je tokom razgovora sa Richardom Mašom, šefom Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH, da očekuje u narednom periodu konačno uključivanje državnih institucija u rješavanje većine problema koje je migrantska kriza prouzrokovala u gradu Bihaću proteklih godinu dana.

 

„Razgovarali smo i o zahtjevima koje smo uputili državnim institucijama kada je u pitanju ograničavanje broja migranata koji borave u Bihaću i USK-a i zahtjevom da Ministarstvo sigurnosti BiH preuzme brigu oko lokacije na kojima danas borave migranti. Upozorio sam predstavnike EU i na ponašanje hrvatske policije i vraćanje migranata u Bihać mimo zvaničnih graničnih prijelaza„ – kazao je gradonačelnik Fazlić, naglasivši da se kantonalna vlada i grad Bihać zajednički i koordinirano nose sa problemom migranata, što prošle godine u isto vrijeme, nije bilo slučaj.

 

Richard Maša, šef Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH, nakon susreta sa gradonačelnikom Fazlićem kazao je da očekuje što prije rješavanje problema oko priključka električne energije na zgradu đačkog doma u Borićima čime će se stvoriti uslovi da se u objekat smjeste porodice sa djecom.

 

„Mi smo osigurali 9,2 miliona eura za pomoć kada je u pitanju migrantska kriza u BiH i zajedno sa našim međunarodnim partnerima kontrolišemo utošak ovih sredstava. Tu smo u Bihaću da vidimo kako možemo pomoći kada su u pitanju i projekati vezani za sigurnost građana u lokalnoj zajednici poput sanacije javne rasvjete, a željeli smo današnju posjetu iskoristiti da se upoznamo sa izazovima s kojim se susreće Grad Bihać i njegovi građani kada je u pitanju migrantska kriza“ - dodao je Maša.