Sastanak povodom dogovora o osiguranju Milorada Dodika

Zakon o policijskim službenicima BiH ne daje mogućnost da bilo koji policijski službenik sa nivoa entiteta ili kantona bude eksterno premješten na državni nivo, izjavio je danas Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Vilić je kazao da je održan sastanak sa službenicima MUP-a RS u vezi sa osiguranjem člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH održala je prošle sedmice radni sastanak sa službenicima iz MUP-a RS, kako bi finalizirali dogovor vezano za preuzimanje osiguranja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odnosno dogovorili tehničke detalja fizičke i tehničke zaštite po mjestu prebivališta, mjesta rada i kretanja.

Zakon o policijskim službenicima BiH ne daje mogućnost da bilo koji policijski službenik sa nivoa entiteta ili kantona bude eksterno premješten na državni nivo", kazao je Vilić i dodao:

"Eksterni premještaj je omogućen samo policijskim službenicima na državnom nivou i odnosi se na tri policijske agencije SIPA, GP BiH, DKPT (Zakon o policijskim službenicima BiH član 2 i član 65).

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je jedina policijska agencija u BiH koja je nadležna za zaštitu ličnosti na državnom nivou, te u skladu sa time trenutno dogovara tehničke detalje za preuzimanje zaštite izabranih dužnosnika što podrazumijeva i članove Predsjedništva BiH".