Sastanak predstavnika Norveške i Vlade USK: Konkretna pomoć ili samo još jedna predstava za javnost?

I dok se polako bliži kraj prve polovice ljeta, s čijim prolazom dolaze i hladniji dani, migrantska kriza kao da ne zabrinjava puno, kako aktuelnu kantonalnu, federalnu i državnu vlast, tako i međunarodnu zajednicu koja sve to nijemo posmatra.

Osim povremenih slikanja za medije i slatkoriječivih izjava kakve znaju davati samo ljudi u crnom iz međunarodne zajednice, ništa konkretno se ne poduzima niti mijenja po ovom pitanju. 

Migranti i dalje pristižu, javnost u Krajini sve je podjeljenija oko ovog problema, a neki u svemu i na svemu zarađuju dobre novce.

U tom kontekstu, jučer je održan sastanak predstavnika Vlade USK sa zamjenicom šefa Misije pri Norveškoj ambasadi u Bosni i Hercegovini Astrid Engli, na kojem je istaknuto da je Vlada Norveške spremna pomoći BiH u rješavanju ovog problema. Da li će i šta će konkretno poduzeti Norveška vlada u vezi migrantske krize, vidjećemo. Ali ostaje sumnja da je i ova posjeta samo još jedna u nizu predstava za medije u cilju smirivanja uzburkane javnosti u Krajini.