fbpx VLADA USK: Sastanak u Ministarstvu sigurnosti BiH

VLADA USK: Sastanak u Ministarstvu sigurnosti BiH

Home

VLADA USK: Sastanak u Ministarstvu sigurnosti BiH

Foto: Sastanak u Sarajevu
Puna podrška USK-a i još snažnije uključenje državne vlasti u rješavanju problema migrantske krize.

U Sarajevu su danas, na radnom sastanku u Ministarstvu sigurnosti BiH, sa ministrom Draganom Mektićem razgovarali premijer USK-a Mustafa Ružnić, policijski komesar USK-a Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Sastanak je organizovan u skladu sa zaključcima  sa zadnjeg sastanka  Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, održanom 5.novembra 2018.godine,  kad su premijer USK-a, komesar i gradonačelnik Bihaća preuzeli obavezu da sa predstavnicima državnih institucija  preciziraju dalje koordiniranje aktivnosti na rješavanju problema migrantske krize.

Radnom sastanku je bila prisutna i državna ministrica za izbjeglice i ljudska prava Semiha Borovac, a ministri Mektić i Borovac  su obećali da će vlasti USK-a imati punu podršku i još snažnije uključenje državnih vlasti u rješavanju problema migranata.

Posebno je istaknuta potreba daljeg smanjenja priliva migranata u USK-a.  Premijer Ružnić je insistirao da se nađe rješenje za voz Sarajevo-Bihać koji  migranti i dalje koriste kako bi došli do USK-a.  Ministar Mektić  je najavio da će o ovome upoznati Vijeće ministra BiH, te Vladu FBiH jer nekontrolisan priliv migranata na područje USK-a može pogoršati sigurnosnu, zdravstveno-epidemiološku  ali i humanitarnu situaciju  na području Kantona.

„Zatražili smo da se migranti koji borave u Velikoj Kladuši ne prebacuju u Bihać čiji su  kapaciteti za boravak migranata odavno popunjeni, već da se njihov smještaj rješava kroz objezbjeđivanje prostora koje nadležne instucije BiH odrede. Također, tražimo da se zaustavi dolazak novih migranata iz Sarajeve  talgo vozom prema Bihaću, da Granična policija BiH zaustavi nekontrolisan ulazak migranata iz Republike Hrvatske na područje USK,  budući da se u našu zemlju vraćaju migranti koji u Hrvatsku ulaze iz drugih zemalja, te da se ograniči broj migranata koji mogu boraviti u USK-a, proporcionalno smještajnom kapacitetu koji može primiti ovaj Kanton“- istakli su gradonačelnik Fazlić, premijer Ružnić i komesar Koričić.

 

Sastanak Vlade USK-a u Sarajevu
Foto: Sastanak Vlade USK-a u Sarajevu

Nakon ovog sastanka državni ministar sigurnosti sazvao je  sjednicu  Operativnog štaba za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini  na kojem su  analizirali su trenutnu situaciju , te donijeli zaključke s ciljem poboljšanja kontrole ulaska i kretanja migranata u BiH.

Konstatovano je da je  otvaranjem prihvatnih centara BIRA  u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva,  poboljšana situacija sa smještajem migranata a privodi se kraju i adaptacija objekta Đačkog doma u Bihaću. Vode se razgovori oko trajnijeg rješavanja smještaja na području Velike Kladuše, gdje se trenutno koriste kapaciteti firme Miral, u koji bi se mogli smjestiti migranti iz kampa Trnovi.

Ukazano je na postojanje opstrukcija od strane vlasti u Velikoj Kladuši, što otežava rješavanje ovog problema na području ove općine.

Tokom sastanka posebno je ukazano da policija Hrvatske vraća migrante koje nađu čak u dubini svoje teritorije, mimo graničnih prijelaza BiH i procedura koje predviđa Sporazum o readmisiji. Zatražene su detaljne informacije o ovim pojavama o čemu će ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznati zvaničnike u Republici Hrvatskoj.

Također, usvojena je preporuka da sve institucije koje se bave pitanjem migracija naprave planove zaštite ranjivih kategorija  migranata.

Topic
Objavio: Čet, 08/11/2018 - 15:25

Povezane vijesti

Back to top