Sastanak završen bez konkretnog rješenja: Migranti za sada neće u Sedru

Na radnom sastanku koji je danas održan u zgradi Vlade USK-a,prisustvovao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona, te gradova Bihać i Cazin.

Na radnom sastanku koji je danas održan u Vladi USK-a,prisustvovao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona, te gradova Bihać i Cazin.

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona je na sastanku istaknuo da je problem migrantske krize potpuno pao na gradove Bihać, Cazin i Velika Kladuša, koji su već finansijski iscrpljeni tokom višemjesečnog nastojanja da se situacija drži pod kontrolom.

"Insistiramo da se država uključi, da se Unsko-sanski kanton rastereti. Odbijanje EK da finansira uređenje prihvatnog centra, na primjer lokacije u Agrokomercu, sa obrazloženjem da je preblizu granice, nama stvara dugoročan problem. Ovdje izgleda samo mi poštujemo sve zakone i bilateralne sporazume. Rješenje se mora naći", kazao je premijer USK.

"Ja sam ovdje bio prije mjesec dana i rekao sam da lokalne zajednice moraju odrediti lokaciju na kojoj će migranti boraviti. Mi danas nismo došli do tog dogovora. Evo možda će u Sedri biti smješteno oko 300 djece i žena. Gdje će ostali? Neka nam lokalne zajednice ponude objekte koje ćemo mi dovesti u funkciju i smjestiti migrante. Toga nemamo. Čak i kada smo pronašli lokaciju Agrokomerca, EU je odbila da finansira zbog blizine granice sa Hrvatskom. I trenutno nemamo nijednog drugog objekta u opticaju. Nikakvih opcija nemamo, osim te Sedre, iako je za mene Agrokomerc i dalje opcija", rekao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH, potvrdio je da je nezadovoljan i ogorčen ponašanjem EU prema BiH po pitanju migrantske krize.

- Gospodo iz EU, vi ste napravili ovaj problem, vi ga i rješavajte. Nama migranti dolaze iz Bugarske i Grčke i žele dalje u EU. Mi smo dio tranzita i vi ste odgovorni. Mi smo posljedica ove krize. Zalažem se za to da mi budemo zemlja tranzita, nikako krajnje odredište, kazao je ministar Mektić .

Načelnik Cazina Nermin Ogrešević kazao je da je protiv toga da prihvatni centar za migrante bude na teritoriji Grada Cazina.

Ogrešević je kazao da je hotel privatno vlasništvo, da razumije potrebu da se humano zbrine određeni broj porodica, ali je bio protiv ideje o gradnji dodatnog šatorskog naselja, bez konsulatacija sa Gradskim vijećem i opće saglasnosti zajednice.

"U nedostatku konkretnih i kvalitetnih rješenja, očito se pribjegava i onima koja nisu tako dobra. Puno vremena se izgubilo i insitucije države se zakasnile da reagiraju. Hotel Sedra ne ispunjava uvjete i ona ne može biti migracioni centar u kapacitetima kako je zamišljeno. Uostalom, radi se o privatnom vlasništvu i jedino ako se sa vlasnikom dogovori smještaj za porodice i djecu na razini broja kreveta koji postoji. Tamo ne može zasigurno boraviti 1.000 ili 2.000 ljudi. Mi smo danas jednostavno željeli poručiti da u ovaj kanton dolazi sve veći broj migranata i da je to problem. Migracioni centri postoje i u drugim dijelovima BiH, međutim oni nisu iskorišteni i prazni su, a migranti se usmjeravaju prema USK. Ovo je problem države, a ne jdne regije ili grada", istakao je Ogrešević.

Konačna lokacija za migrante koji se nalaze na području USK-a, do daljnjeg, ostaje nepoznata.