Satler: EU će i dalje ulagati u turizam, to je prilika za razvoj BiH

asd
Ministar Košarac je poručio je kako vjeruje da turizam može biti top-sektor u BiH

Domaćin današnje konferencije "Turizam - prekretnica ekonomskog oporavka" koja se održava u Sarajevu je šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johan Satler (Johann Sattler).

Satler smatra da je sama tema konferencije izuzetno važna za razvoj Bosne i Hercegovine.

- Učešće turizma u BDP-u zemlje je nekih 10 posto, ali ovo je brojka koja može rasti više od 20 posto. Imat ćemo priliku da predstavimo analizu sektora turizma i koristim priliku da pozovem domaće vlasti, Vijeće ministara, da i oni uzmu ovaj dokument i usvoje ga kao jednu vrstu obrasca za sve dalje aktivnosti u ovom sektoru - poručio je Satler.

Dodao je da će Evropska unija i dalje podržavati razvoj turizma u BiH i ulagati u njega.

Fokus konferencije je na izazove i prilike za razvoj održivog turizma u BiH i korištenje potencijala turističkog sektora.

Podijeljena je na tri panela tokom kojih će se razgovarati o oživljavanju turističkog sektora, jačanju njegove konkurentnosti te prilikama za razvoj zelenog i održivog turizma.

U panelima će učestvovati ambasador SAD Erik (Eric) Nelson, ambasador Grčke Dimitrios Papandreou, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo te rezidnetna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera, predstavnici turističkih organizacija, udruženja, biznisa i poslovne zajednice.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, poručio je kako vjeruje da turizam može biti top-sektor u BiH.

- Ja bih rekao da trebamo da se pronađemo i okrenemo ka našem turizmu. To je naša šansa - istakao je Košarac.


Foto:L. Memčić