Saudijska Arabija popušta ‘alkoholni režim’ prvi put u 70 godina

,

Saudijska Arabija je najavila da će otvoriti trgovinu u Rijadu koja će prodavati alkohol odabranoj grupi nemuslimanskih iseljenika, a radi se o prvoj takvoj radnji u više od 70 godina.

Klijentela će biti ograničena na diplomatsko osoblje, koje je godinama uvozilo piće u zatvorenim službenim paketima poznatim kao diplomatske vrećice. Saudijski zvaničnici rekli su da će se ovim potezom suprostaviti “ilegalnoj trgovini alkoholom”.

Prohibicija je postala zakon od 1952., nakon što je jedan od sinova kralja Abdulaziza pijan ubio britanskog diplomatu.

Nova trgovina bit će smještena u diplomatskoj četvrti Rijada zapadno od središta grada, navodi se u dokumentu u koji su imale uvid novinske agencije AFP i Reuters, prenosi BBC.

Izvor upoznat s planovima rekao je za Reuters da bi se trgovina trebala otvoriti kroz nekoliko narednih sedmica. Ipak, postojat će ograničenja.

“Žedni” diplomate morali bi se prethodno registrirati i dobiti odobrenje od vlade.

Dalje, nikom mlađem od 21 godine neće biti dopušten ulazak u trgovinu i “potrebna je odgovarajuća odjeća” za cijelo vrijeme boravka u njoj.

Kupci će biti ograničeni na 240 “bodova” alkohola mjesečno. Jedna litra žestice vrijedit će šest bodova, litra vina tri boda, a litra piva jedan bod.

Također nema sugestija da će se klijentela proširiti na “obične” strance u kraljevstvu bez diplomatskih privilegija, koji službeno nemaju pristup alkoholu.

Iako će alkohol postati dio života Rijada, bilo bi mudro da oni koji piju vode računa o tome gdje piju i kako će se nakon toga ponašati.

Prema važećem saudijskom zakonu, kazne za konzumaciju ili posjedovanje alkohola mogu uključivati novčane kazne, zatvorsku kaznu, javno bičevanje i deportaciju za neovlaštene strance.

U dokumentu se također navodi da vlasti planiraju “novi regulatorni okvir” koji bi također dopustio da diplomate unesu “određene količine” alkohola kako bi “stali na kraj… nekontroliranoj razmjeni takve robe”, dodaje se.

Godinama je diplomatsko osoblje moralo koristiti svoje “torbice”, koje vlasti u zemlji domaćinu ne mogu dirati, kako bi unijele ograničene količine alkohola.

Ovi potezi posljednji su u nizu inicijativa poznatih kao “Vizija 2030” za liberalizaciju saudijskog društva pod prijestolonasljednikom i de facto vladarem zemlje, Mohammedom bin Salmanom.

Druge države Zaljeva provode slične alkoholne režime.

Međutim, UAE i Katar također dopuštaju prodaju alkohola nemuslimanima starijim od 21 godine u hotelima, klubovima i barovima.

U saudijskom dokumentu nema sugestija da tamošnja vlada razmatra učiniti isto.

Iako je alkohol prema islamu zabranjen, Saudijska Arabija je do 1952. imala pomirljiv stav prema prisustvu u kraljevini. To se promijenilo nakon što je Mishari bin Abdulaziz Al-Saud, princ, upucao Cyrila Ousmana, britanskog vicekonzula u Jeddahu, 1951. jer mu je odbio natočiti još jedno piće na svečanosti.

Godinu dana kasnije, kralj Abdulaziz je uveo potpunu zabranu alkohola. Mishari je osuđen za ubistvo.