Saudijski princ: Volim raditi s Trumpom

Saudijski krunisani princ Mohammed bin Salman pohvalio je odnos svoje zemlje sa aktuelnom američkom administracijom, samo nekoliko dana nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump ocijenio kako Saudijska Arabija ne bi opstala dvije sedmice bez američke podrške.

„Volim raditi sa Trumpom“, rekao je Bin Salman za Bloomberg, dodajući da su dva lidera napravili mnogo na Bliskom istoku, naročito u borbi protiv ekstremizma, terorizma, Islamske republike...

Tridesettrogodišnji Bin Salman rekao je da je normalno da se među saveznicima pojave nesporazumi, te da prijatalji jedni drugima kažu i dobre i loše stvari.

„Niti u porodici nemate ljude koji će uvijek reći lijepo o vama. Nesporazumi su normalni“, dodao je Bin Salman.

O hapšenjima aktivista

Na nedavnom skupu u Mississippiju, Trump se obrušio na Riyadh, rekavši da Saudijska Arabija ne bi preživjela niti dvije sedmice kada bi Washington ukinuo svoju vojnu pomoć.

To nije prvi put da je Trump kritikovao Saudijsku Arabiju. Prije tri godine, rekao je da bi ova zemnlja trebala platiti više ako želi američku zaštitu.

Bin Salman je govorio i o sudbini sausijskih aktivista koji su zatvoreni uoči ukidanja zabrane ženama da voze, rekavši da oni nisu uhapšeni zbog aktivizma, već zbog toga što su „povezani sa agencijama inostranih zemalja“.