Savjeti za sigurniju vožnju po kiši

afs
Pjevanje, šetanje, skakanje po lokvama je jako divno iskustvo, međutim, ako govorimo o vožnji po kiši, onda je to skroz drugačije iskustvo.

 

Malo je vjerovatno da postoji vozač koji voli voziti po kiši, jer, razloga je koliko želite. Cesta je klizava, vidljivost je slaba, mnogo više moramo misliti kada vozimo po mokroj cesti nego po suhoj itd.

Svi ovi razlozi dovode do mnogobrojnih saobraćajnih nesreća za vrijeme prirodnih nepogoda. Kako da smanjite rizik kada vozite po kiši i kako da vam vožnja bude što sigurnija?

Prometni stručnjaci otkrili su nam svoja razmišljanja i iskustva s vožnjom na kiši te ih pretočili u nekoliko korisnih savjeta. Dakle, saznajte kako da i vožnja po kiši bude ugodna ili barem podnošljiva.

 

Razmišljajte!

Mnogi vozači voze mehanički, automatski, kao da su spojeni na autopilot te je često upravo ovakva vožnja krivac za brojne nesreće na našim cestama. Problem je tim veći kada su uvjeti na samoj cesti lošiji. Vozači bi uvijek trebali biti posebno dobro koncentrirani i budni, a još više kada vani pada kiša i jedva se što vidi kroz vjetrobransko staklo. Dakle, fokusirajte se i sve će biti lakše.

 

Upalite svjetlo!

Mnogi se drže pravila da se svjetlo na automobilima pali samo u zimskim mjesecima (i prvenstveno iz razloga što se u protivnom plaća kazna). Međutim, svjedoci smo i da se ‘nebo može sastati sa zemljom’ i u vrijeme ljetnih mjeseci pa to treba imati na umu i uvijek u kišnim i oblačnim danima upaliti svjetlo na vozilu bez obzira o kojem se dijelu godine radi.

 

Pripazite na hidroplaning!

Možda joj niste upoznati s terminom hidroplaninga, no radi se o tehničkom izrazu kojim se opisuje stanje u kojem gume ne leže normalno na cesti zbog sloja vode (kiše) te zbog toga vozilo počinje nekontrolirano kliziti u određenim situacijama. Dovoljno je svega nekoliko kapi kiše i brzina od samo 50 kilometara na sat kako bi došlo do hidroplaninga. Ako vam se dogodi da se nađete u takvoj situaciji, otpustite papučicu gasa i volanom usmjeravajte automobil ravno na cestu dok opet ne zadobijete kontrolu nad vozilom.

 

Zaboravite na tempomat!

Ovo imaju novija vozila, a radi se o sustavu koji omogućuje da se brzina namjesti na određenu vrijednost te ju automobil sam prati bez obzira koliko vozač pritišće gas. No, u kišnim uvjetima na cesti tempomat je najbolje ugasiti. Možda biste u prvi mah mogli pomisliti kako će vam tempomat pomoći da u kišnim uvjetima održavate stabilnu brzinu, ali on prilikom hidroplaninga može reagirati tako da zapravo ubrza vaše vozilo, što vas može otklizati u nove probleme.

 

Usporite!

Imajte na umu da su znakovi i preporučene brzine na cestama zapravo tu za idealne uvjete na cestama, a ne za kišu i oblake. Dakle, otpustite papučicu gasa i ako pada kiša pripremite se na to da će vaše putovanje trajati nešto kraće. Dakako, najbolje je stići siguran i sretan nego izazvati kaos na cesti. I što drugo dodati nego – sretna vožnja dok su brisači uključeni!

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi!

Izvor: