Smijenjeni savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović: SOA je prijetila da će se autom zabiti u mene

Dan nakon što je smijenjen savjetnik predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Mate Radeljić je objavio pismo u kojem tvrdi da je smijenjen uz prijetnje Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), a zatim je reagovala je i predsjednica.

"Ured predsjednice najoštrije odbacuje zlonamjerne tvrdnje da je na bilo koga ikada vršen pritisak bilo izravno ili neizravno da podnese ostavku. U praksi je dovoljan samo jedan potpis za smjenu ili postavljanje dužnosnika u Uredu, pa su tim više apsurdne i neistinite tvrdnje da je pri tom bilo potrebno na neprimjeren način uključivati bilo koju treću stranu", stoji u saopćenju s Pantovčaka, prenosi Index.hr.

Radeljić je u dramatičnom saopćenju kazao da ga je o smjeni sa savjetničke funkcije obavijestio visokorangirani čovjek u SOA-i u jednoj zagrebačkoj slastičarni, koji mu je pritom i zaprijetio.

On je između ostalog napisao da mu je SOA prijetila da bi se "ako dobije takav zadatak, i autom mogli zabiti u njega".

"Odluku o mom razrješenju saopćio mi je 5.12.2018. u kafiću “Torte i to”, Grahorova 5, u Zagrebu, šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić. Taj dan (srijeda) bio sam u Sisku s predsjednicom Republike u sklopu izmještenog ureda. Franić me nazvao oko 13 sati sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska. Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Saopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik.

Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti. U daljnjem toku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram: “Služba u svakom pogledu štiti predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene”. Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao predsjednicu. Najprije se nije javila, ali je nazvala koju minutu kasnije. Prepričao sam joj razgovor s Franićem. Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića. Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva predsjednice i citiram: “opozvati zadatak”. Markić ga nije nazvao i mi smo se razišli", napisao je Radeljić.

Savjetnik hrvatske predsjednice je kazao da ga je u ponedjeljak 10. decembra predsjednica pozvala na razgovor oko 19 sati. 

"Trajao je samo nekoliko minuta. Rekla mi je isto što i Franić pet dana ranije - da ide u rekonstrukciju ureda i da se više ne uklapam u njezine planove, jer sam smetnja u odnosima s premijerom. Rekao sam joj da je to njezino pravo, ali da je krajnje nekorektno da mi je tu odluku saopćila preko uposlenika SOA-e. Kratko je prokomentirala da ona nema veze s tim i da je, citiram: “Franić glup što se sa mnom sastajao u kafiću”. Rekao sam joj: "predsjednice, ali Franić mi je rekao isto što i vi sada". Odgovorila je da to nije povezano jedno s drugim.

Tada sam odlučio da ostavku neću podnijeti, jer nisam htio pristati na činjenicu da mi je moju smjenu prvi najavio visoki dužnosnik obavještajne službe, a ne osoba koja me imenovala na tu istu dužnost", dodao je u pismu.

Izvor: