Sažalili ste se na prosjaka, želite mu pomoći: Pazite da vas ne vidi ministar Admir Katica

.
Da bi se uhvatili organizatori trgovine ljudima i prosjačenja potrebno je da neko radi svoj posao

 

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici utvrdila je nacrt novog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Jedna od stvari koje se posebno ističu u ovom nacrtu, a koje je spomenuo i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je novi način tretiranja problema prosjačenja.

- Novim odredbama, pored toga što, kao i do sada, kažnjavamo lica koja prosjače u Kantonu Sarajevo, a koja su ustvari žrtve trgovine ljudima, prekršajno će moći biti sankcionisane i osobe koje misleći da čine dobro dajući milostinju onima koji prose, zapravo nesvjesno podupiru organizovani kriminal, izjavio je Katica.

Dakle, vidite prosjaka na ulici, sažalite se, odlučite da mu date "koji dinar", a onda dođe policajac i kazni vas zato što ste odlučili pomoći nekome. Ima li ovo ikakve logike?

Što je najgore, sam Katica kaže da su prosjaci šrtve trgovine ljudima. Međutim, šta je MUP KS poduzeo kako bi pohapsio organizatore trgovine. Sudeći prema broju prosjaka na ulicama, nije ništa ili je učinio malo toga. Zar je teško "upratiti" vozila koja svakodnevno "raspoređuju" prosjake po ulicama? Doduše to bi značilo da neko mora raditi svoj posao. lakše je kažnjavati one koji se, ne razmišljajući o tome da se radi o organizovanom kriminalu, sažale i odluče pomoći nesretnicima.

Aferim ministre.