Saznajte koje je puške, pištolje, snajpere MUP KS "poklonio" policiji u Goraždu

Dali tri vozila od kojih je jedno staro svega godinu, a ujedno i raspisali konkurs za nabavku novog

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dalo je na privremeno korištenje prije desetak dana Upravi policije MUP-a BPK na korištenje policijsku opremu, u koju spada i automatsko naoružanje.

Jača saradnja

Iz MUP-a KS tada je saopćeno da se na ovaj način jača saradnja i pomaže policija u Goraždu.

Rečeno je da su donirana tri vozila, dva motocikla, laserski uređaj za mjerenje brzine vozila s fotoregistracijom te određena količina materijalno-tehničkih sredstava, što uključuje uniforme i oružje za potrebe MUP-a BPK.

"Dnevni avaz" otkriva o kakvoj je vrsti naoružanja riječ, kojim pištoljima, automatskim puškama, snajperu, uniformama, vozilima...

Indikativno je da je MUP KS donirao tri vozila, od čega su dva terenca, a prije nekoliko dana objavili su konkurs za nabavku vozila koje bez PDV košta 25.640 maraka.

Kada je u pitanju donacija, koja ne smije biti oštećena, radi se o sljedećoj vrsti naoružanja.

Naime, MUP KS donirao je policiji BPK 30 poluautomatskih pištolja marke Glock 17 i 43 poluatomatska pištolja marke Zbrojovka, model 75 B i 85 B. Donirana je i jedna snajperska puška Steyer Elit, optika Swarovski ZFM.

Među datom opremom našlo se i deset automatskih pušaka M 70 AB.

Kada su u pitanju uniforme, donirana su 134 komada policijskih hlača, 51 ljetna jakna, 60 zimskih jakni, 534 para cipela, 802 kačketa, ali i košulje, kravate, amerikan kape...

Zanimljivo je da je data i uniforma donirana od Turske, i to 24 zimske jakne, 68 džempera, 29 hlača, topli veš, košulje...

Osam godina

Među donacijom su, kako smo već napisali, tri vozila marke Nissan Terano, Golf A6, ali i Toyota RAV 4, stara svega godinu.

Donirana su i dva motocikla marke BMV, koja su stara osam godina, ali i laserski uređaj za mjerenje brzine vozila fotoregistracijom.

Sve bi to bilo fino da MUP KS nikada još nije nabavio nove uniforme za svoje pripadnika, a raspisao je konkurs za nabavku naoružanja i opreme.