SBB i Vijeće građana USK pokrenuli referendum o migrantskoj krizi pod nazivom "Hoću da se pitam"

Od danas pa do ponedjeljka 13. agusta, kada su na gradskom trgu u Bihaću zakazani protesti, sprovodiće se peticija sakupljanja potpisa građana u vezi sa izmještanjem migranata i Krajine. Inicijativa je potekla od SBB stranke i zaključaka koje je njeno rukovodstvo usvojilo na nedavno održanoj press konferenciji.

-Država nije odgovorila zadatku, odnosno institucije po vertikali od Vijeća ministara pa nadalje, niko nije odgovorio zahtjevima lokalnih i kantonalnih vlasti. Kad sistem zakaže nastaje anarhija, a mi ne želimo anarhiju već hoćemo da sistem proradi i da se sistemski rješe problemi kada su u pitanju migranti. Ne želimo protestovati ispred Vijeća ministara i ispred Predsjedništva, već želimo odavde poslati poruku institucijama da rade svoj posao. Zato što sistem mora da funkcionira- kaže Meho Rekić (SBB)

Inicijativi su se pridružilo i Vijeće građana Unsko-sanskog kantona koje je dalo svoju podršku ovoj ideji.

„Radi se o tome da građani ovdje mimo politike bilo čije i bilo kakve, daju svoje mišljenje vezano za migrantsku krizu u Unsko-sanskom kantonu, odnosno gradu Bihaću. Nakon ovih aktivnosti koji će trajati 14 do 15 dana, uslijedit će i mirni protesti u gradu Bihaću kada ćemo i na taj način pokušati javnosti, odnosno institucijama ove države, skrenuti pažnju na ozbiljnost situcije na području Bihaća kako bi se na jedan korektan i ljudski način krene u rješenje ove krize koja je zahvatila ovo naše područje – kaže Senad Bajrić, koordinator Vijeća građana USK