SBiH: Sukob interesa direktora Autocesta FBiH Elmedina Volodera se ne može gurati pod tepih

.
Iz SBiH-a su poručili da se, kako su naveli, sukob interesa direktora preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (AC FBiH) Elmedina Volodera ne može gurati pod tepih.

 

Kako su saopćili, Voloder se kao direktor spomenutog preduzeća nalazi u direktnom sukobu interesa, jer je kao direktor firme Divel, za koju su naveli da se bavi projektovanjem cesta i mostova, na Koridoru 5C dobio milionske poslove od ovog javnog preduzeća.

"Iako je sa suvlasnikom dogovorio prodaju svog udjela firme, pod velikim je znakom pitanja koliko je to fiktivna prodaja i u kojoj mjeri je ostvario finansijsku korist, jer je kao prvi čovjek Autocesta određivao ko će dobivati unosne poslove, od projektanata do izvođača radova", ukazali su u SBiH.

Prema njihovim riječima, dolaskom na ovu funkciju Voloderu je ostalo sada samo da svoje projekte realizuje.

"Osim toga, Divel ima stručni nadzor u procesu građenja od početka radova na izgradnji autoceste na Koridoru 5C, što investitoru, u ovom slučaju Voloderu kao direktoru Autocesta, dodatno odgovara", dodaju.

Za SBiH, kako su istakli, to što poslove sada radi investitor, a nekadašnji projektant ukazuje na korupcijske rizike i radnje.

"Divel je od Autocesta dobio nekoliko ugovora čija je vrijednost veća od 8,8 miliona KM. Od toga su tri ugovora vrijednosti 7,1 miliona KM sklopljena u 2019., odnosno u vrijeme dok je Voloder bio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Ova firma je od 2015. od javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini dobila čak 68 ugovora ukupne vrijednosti 13,8 miliona KM, a svi su vezani za usluge izrade saobraćajnih projekata, nadzora nad izvođenjem radova i poslovima revizije projektne dokumentacije. Tako je Divel i nakon njegovog imenovanja, nastavio dobivati poslove za izradu projektne dokumentacije za nekoliko dionica magistralnih cesta od javnog preduzeća Ceste FBiH, i to u julu i decembru prošle godine", tvrde u SBiH-u.

Potcrtali su da su mediji 2019., dok je Voloder bio federalni parlamentarac i privatnik, te, kako su saopćili, moguća opcija SDA za direktora Autocesta, istražujući imovinske kartone objavili da je posjedovao imovinu u vrijednosti od 8,7 miliona KM.

"Za SBiH je nedopustivo da tako jedna važna oblast, kakva je cestogradnja ili gradnja autoputeva bude opterećena sukobom interesa, nepotizmom i sistemskom korupcijom koja je nesumnjivo na sceni. Osim navedenog, sukob interesa nije izbjegnut ni prilikom njegovog izbora na direktorsku poziciju, jer je u vrijeme preuzimanja direktorske fotelje u Autocestama bio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Prema Zakonu o sukobu interesa u rukovodstvo javnih preduzeća ne smiju biti izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici u vrijeme vršenja te javne funkcije niti šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije", naveli su.

Podsjetili su da su iz Transparency Internationala (TI BiH) istakli da se radi o funkcijama koje su zakonski nespojive.

"Iako se Voloder odrekao mandata u Zastupničkom domu to opet nije ništa promijenilo da se radi o čistom sukobu interesa. Imenovanje Volodera za direktora Autocesta je još jedan u nizu dokaza da Vlada FBiH sa Fadilom Novalićem na čelu podupire, omogućava i kreira sistemsku korupciju. Ne postoji slučaj na svijetu da ista osoba troši stotine miliona eura državnog novca i uz to vrši nadzor nad njegovim trošenjem putem firmi u kojima je suvlasnik", ocijenili su.

Kako su saopćili iz SBiH, da stvar bude još gora, priliku da to radi dobio je prodajom svog glasa u Parlamentu FBiH dogovorenom u nekom od razgovora po principu onoga iz afere "Asim", koji igrom slučaja niko nije snimio.