Scenarij za uništenje grupe Pravda za Davida: Dragičevića će optužiti za pokušaj državnog udara?

Pojavile su se informacije da je Davor sklonjen u zgradu britanske Ambasade u Sarajevu, što je demantovao britanski ambasador Matt Field

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića, još se nije oglasio u javnosti niti se zna gdje se on nalazi. Poslednji put viđen je 30. decembra oko 23 časa blizu džamije Ferhadija, kada je policija razgonila građane sa Trga Krajine posle skupa „Pravda za Davida“.

„O Davoru ništa ne znam. Davora traži i policija. Kome da prijavim njegov nestanak? Prijavila sam i Davidov nestanak, pa ga nisu našli. Neka policija pogleda kod sebe, tamo je i David bio“, kazala je novinarima Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, piše Ljiljana Kovačević za Žurnal.

U međuvremenu, pojavile su se informacije da je Davor sklonjen u zgradu britanske Ambasade u Sarajevu, što je demantovao britanski ambasador Matt Field.

MALTRETIRANJE U STANICI

Policijski teror u Banjaluci nastavljen je i nakon 30. decembra, kada je posle velikog skupa i protestne šetnje gradom, uhapšeno desetak gradjana, uglavnom aktivista grupe „Pravda za Davida. Svi su nakon 24 časa provedena u pritvoru pušteni na slobodu. Neki od njih su držani sa lisicama na rukama, glava prislonjenih na zid. Među privedenima je bio i mladić, koji nema nijednog roditelja i koji je samo čekao da naiđe autobus. Dušanka Srdanović izjavila je da su se pojedinci u policiji neljudski ponašali prema njoj, tim više jer je prošle godine izgubila dijete. Oni su uhapšeni dok su stajali na autobuskoj stanici.

Na informativni razgovor 31. decembra priveden je i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović je izjavio da je u policiju privođen pod optužbama da je na skupu uzvikivao „Pravda za Davida!“ i „Ko je ubio Davida“.

Svi uhapšeni u večeri 30. decembra su, poslije provedene noći u policiji, pušteni na slobodu.

U porti Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci 1. januara uhapšen je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković.

Njega su priveli policijski inspektoru u civilu i odvezli policijskim autom, nakon što je u 18 časova došao do crkve gdje je Suzana Radanović palila svijeće za ubijenog sina Davida.

Prije hapšenja Stanivuković je rekao novinarima da je policija raspisala potjernicu za njim, zbog dešavanja na skupu “Pravda za Davida”, održanom 30. decembra u Banjaluci.

Stanivukovića su režimski mediji optužili za namjeru da izazove državni udar, što je odmah po njegovom hapšenju demantovao potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak. Priču o namjeri da je Stanivuković planirao da se na skupu 30. decembra upadne u RTRS i zauzme javni servis, objavio je Njegoš Tomić, koji je takođe u bjekstvu.

“Njihovi zakoni mene ne interesuje. U koloni koja je hodala, bio sam u sredini. Neka raspisuju potjernice za kriminalcima i ubicama. Meni žele da natovare da sam državni neprijatelj“, naveo je Stanivuković.

DRŽAVNI UDAR

Policija je tokom 1. januara privodila na informativne razgovore nekoliko članova grupe „Pravda za Davida“, koje su ispitivali šta se dešavalo tokom skupa „Pravda za Davida“ 30. decembra, ali i da li je bilo planova za upad u RTRS.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak ispred RTRS-a na kojem Davor Dragičević decidno kaže da ne želi da ulazi u zgradu javnog servisa.

Prema dobro obaviještenim izvorima, namjera vrhuške u RS je da Davora Dragičevića, ali i Stanivukovića, optuže za pokušaj državnog udara, ali i da potpuno razbiju grupu „Pravda za Davida“, kako bi osujetili dalja javna okupljanja na kojima će se tražiti utvrđivanje odgovornosti za ubistvo Davida Dragičevića.

Policija je zvanično zabranila sva dalja okupljanja grupe „Pravda za Davda“, a jake policijske snage su naveče 31. decembra, kao i 1. januara blokirale Trg Krajine. U Banjaluci je de facto uveden policijski čas, policija legitimiše ljude koji se kreću trgom ili sjede u obližnjim kafićima.

Majka ubijenog mladića, Suzana Radanović, poslije zabrane skupova „Pravda za Davida“, počela je u 18 časova da dolazi pred crkvu Hrista Spasitelja u Banjaluci i pali svijeće za svog ubijenog sina, nastavljajući tako život grupe „Pravda za Davida“. Zajedno s njom obje večeri bilo je par stotina ljudi, koji su uzvikivali: Pravda za Davida!

Ona je poručila da grupa „Pravda za Davida“ postoji i da će postojati sve dok „ubice njenog sina i njihove pomagače ne stigne pravda“.

„Nastavljamo brobu za istinu i pravdu. Mirno i dostojanstveno. Idemo do kraja”, napisala je Radanović na facebook stranici grupe “Pravda za Davida”.

MILIONSKA TUŽBA 

S druge strane, zvaničnici RS i Banjaluke objavili su žalopojke, prema kojima je “Pravda za Davida” odgovorna za narušavanje imidža Banjaluke, milionske štete nanesene hotelijerima, ugostiteljima, zbog spriječenosti da budu održani novogodišnji koncerti. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je najavio milionsku tužbu protiv organizatora protesta „Pravda za Davida“, ističući da je tokom protestnog skupa oštećena mikseta i bina na kojoj je trebalo da nastupa pjevač Haris Džinović.

Džinović se oglasio u medijima i rekao da je on po ugovoru imao obavezu da se pojavi u Banjaluci, ali da svakako ne bi nastupao u takvim okolnostima.

Suzana Radanović je, s druge strane, najavila tužbu i protiv Grada Banjaluka i protiv MUP RS.

Ona je navela da su njeno dvoje maloljetne djece bili sami u kući, dok su policajci pet sati, bez sudskog naloga, 25. decembra insistirali da izvrše pretres kuće.

„Moja djeca su pretrpila šok. Moje mlađe dijete je hrvatski državljanin. Hrvatski konzulat je obaviješten“, rekla je Radanović.

UGROŽENI KARAN

Naveče 1. januara iz banjalučke policije je saopšteno da je protiv Davora Dragičevića podnesena krivična prijava zbog “ugrožavanja sugurnosti” dvije osobe, čija imena nisu navedena. Krivične prijave podignute su protiv još tri osobe, zbog podstrkivanja na krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”.

Mada u saopštenju policije nigdje nije navedeno kome je bila ugrožena sigurnost, prema informacijama Žurnala, radi se o patologu Željku Karanu i njegovoj kćerki, koja je izjavila da je pretrpjela šok kada su im tokom protestne šetnje zvonili na interfon na ulazu u zgradi u kojoj stanuju.

Karana je Davor Dragičević odranije nazivao jednim od saučesnika u zataškavanju ubistva svog sina, jer je naveo da je u mladićevom tijelu bilo droge LSD, mada Zavod za sudsku medicinU RS uopšte ne posjeduje laboratoriju koja može utvrditi prisustvo droga u urinu i krvi.

Kasnijom analizom, rađenoj u Beogradu i Austriji, utvrđeno je da u tijelu pokojnog Davida nije bilo narkotika.