Scene kod Mostara: Migranti se uputili magistralom

Grupe migranata koje su jučer smještene u Izbjeglički centar Salakovac, 20-ak kilometara nadomak Mostara višene su kako se kreću magistralnim putem M-17 u pravcu grada na Neretvi.

Prema nekim medijskim izvještajima, budući da imaju slobodu kretanja do 22 sata, redovno idu u Mostar, gdje se snadbijevaju u trgovinama ili koriste bankomate.

Inače, prema izjavama voditelja Izbjegličkog centra u Salakovcu Edina Denje, situacija je trenutno mirna, a danas bi migranti trebali početi dobijati sredstva protiv bolesti.

Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine, konkretno Crveni križ Federacije BiH (FBiH), preuzeo je obavezu da za izvjestan period obezbijedi hranu i higijenskepotrepštine za migrante koji su premješteni u Izbjeglički centar u Salakovcu kod Mostara.

"Radi se o 270 do 290 osoba i nastojat ćemo da u prvoj fazi iz vlastitih sredstava obezbijedimo obroke za prvih 15 dana njihovog boravka, a za 15 dana nakon toga pobrinut će se Međunarodna organizacija za migracije (IOM)". pojasnio je generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.