Schallenberg: Stav ÖVP-a po pitanju prihvaćanja Afganistanaca nije se promijenio

123
Stav ÖVP-a po pitanju prihvata izbjeglica iz Afganistana izazvao je nezadovoljstvo među Zelenima, a vicekancelar Werner Kogler (Zeleni) istaknuo je da Narodnoj stranci nedostaje humanosti

Ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg (ÖVP) reagirao je na kritike koalicijskog partnera, te je naglasio da je od početka bilo za očekivati da će koalicija imati suprotna mišljenja na ovom pitanju.

No, odgovarajući na kritike Zelenih te nevladinih organizacija poput Amnesty Internationala i Caritasa, Schallenberg ističe da je to “pogrdan i pogrešan pristup – da druga mišljenja ne shvaćate ozbiljno te ih potpuno zanemarujete”. Stav ÖVP -a se “uopće nije promijenio”, pojasnio je austrijski šef diplomacije.

“Želimo pomoći, i pomoći ćemo“, dodao je Schallenberg te istaknuo da je pristup ÖVP-a “pomoć na licu mjesta”. Međunarodni ugled Austrije također je “potpuno neopterećen i neoštećen”, nastavio je Schallenberg te obećao 18 milijuna eura hitne pomoći.

Schallenberg je govorio i o prethodnom primanju ljudi iz Afganistana. Naveo je i podatak da je od nekoliko desetaka tisuća Afganistanaca, dosta njih de facto dobilo negativnu dozvolu boravka. Posljednjih godina Austrija je pokazala “pretjeranu solidarnost” – s oko 44.000 Afganistanaca u zemlji, druga je najveća afganistanska zajednica u Europi i četvrta po veličini u svijetu.

“Ne možemo to jednostavno izbrisati i reći da ne radimo ništa. Radimo mnogo. “, zaključio je ministar.