"Schmidt je napravio stratešku grešku" - Kočan: Ovim ishodom jedino Dodik može biti zadovoljan

.
To više nije samo pitanje legitimnosti OHR-a u BiH, nego i pitanje njegove legitimnosti i snage koja je bila jako vezana za CDU i Merkelovu

 

Slovenački ekspert za evropska pitanja i proširenje Faris Kočan rekao je kako osim pitanja legitimnosti Christiana Schmidta postoji još jedan problem koji ga je uklonio iz rasprave o stanju u BiH. Kočan je dodao kako njegovo obraćanje treba razumjeti i u kontekstu njegove legitimnosti i snage, tako unutrašnje kao vanjske.

- To više nije samo pitanje legitimnosti OHR-a u BiH, nego i pitanje njegove legitimnosti i snage koja je bila jako vezana za CDU i Merkelovu, koja je malo neočekivano doživjela najgori izborni rezultat nakon 1949. i to sad šteti i djelovanju Schmidta, koji više neće imati onakvu unutrašnju podršku njemačkih političkih snaga, pogotovo ako dođe do formiranja lijeve vlade, naglasio je on.

Prema njegovom mišljenju, Schmidtova strateška greška je što prvo nije unutar Njemačke pokušao postići konsenzus, pa tek onda tražiti međunarodnu podršku.

Jedan od političara koji može biti zadovoljan ovakvim ishodom je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, koji je juče izjavio da je ovakav ishod logičan, imajući u vidu da Rusija i Kina nisu glasale za Šmitovo imenovanje.

Christian Schmidt neće govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti UN, koja treba da bude održana danas, niti će OHR biti pomenut u tekstu rezolucije kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, odnosno misije Althea, pišu Nezavisne novine.

Ovo se navodi u tekstu rezolucije koji je Savjet bezbjednosti UN usaglasio sinoć nakon višednevnih pregovora.