Schmidt o komemoraciji blajburškim žrtvama u Stocu: Isticanje ustaških simbola je uvredljivo

.
Visoki predstavnik Christian Schmidt komentirao je predstojeću komemoraciju blajburškim žrtvama u Stocu, događaj koji je u prošlosti korišten za glorificiranje pronacističkih grupa i pojedinaca.

"Komemoracije žrtvama se nikada ne smiju koristiti za relativiziranje ili umanjivanje zločina koje su počinile nacističke snage i njihovi savezenici tokom Drugog svjetskog rata", poručio je Schmidt, istaknuvši kako je isticanje ustaških i drugih fašističkih simbola uvredljivo i ne smije biti doupšteno u modernom društvu.

"Nadalje, govor mržnje i zločin iz mržnje predstavljaju krivično djelo prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine. Pravda i pomirenje su mogući samo ako se prihvati istina. Na taj način ćemo se pobrinuti da žrtve ne budu zaboravljene i da se nepravde više nikada ne ponove", zaključio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, počasni bleiburški vod (PBV) ponovo će organizovati aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Na službenoj stranici Informativne katoličke agencije navedeno je kako je "konferencija za medije u povodu obilježavanja 78. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, održana u srijedu 10. maja 2023. u hotelu Sheraton u Zagrebu". Na toj konferenciji, između ostalog, navedeno je, da će u nedjelju 28. maja u 12 sati, pod pokroviteljstvom HNS-a BiH, na Radimlji kod Stoca bit održana "centralna komemoracija u Bosni i Hercegovini za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda".

PBV je pro - ustaška organizacija čiji su osnivači zločinci koji su učestvovali i zagovarali eliminaciju Jevreja, Srba i Roma, kao i svih onih Hrvata antifašista (i drugih) tokom 2. svjetskog rata, a više o njihovoj djelatnosti možete pronaći na linku OVDJE.

O ovoj temi za portal Radiosarajevo.ba govorili su Vladimir Andrle, predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog društva La Benevolencija, Ernest Herzog iz Svjetskog jevrejskog kongresa, te Bakir Nakaš, član Uprave Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini. 

 

Foto:Radio Sarajevo