Schmidt se obraća parlamentarcima: Ima li rješenje za krizu u BiH

Smith
U 12 sati počet će posebna sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj će se obratiti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, a na njegov zahtjev koji je ranije upućen

Kolegij ovog doma odobrio je u utorak ovo obraćanje, a zastupnici iz RS-a neće prisustvovati ovoj sjednici. Kako je to već poznat stav Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH koji upravlja svim procesima i vlasti u RS, za njega visoki predstavnik ne postoji i nema legitimitet jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Schmidt je kao razlog obraćanja naveo političke tenzije u Bosni i Hercegovini, odnosno kazao je da u ovoj demokratskoj instituciji želi iznijeti svoje stavove o prioritetima za budućnost. Ističe da takav sastanak "svima može pružiti priliku da utvrdimo i razradimo koji bi rezultati bili od koristi za sve nas, uključujući i građane BiH".

Schmidtovo obraćanje dolazi u trenutku diplomatske ofanzive SAD i EU i njihovom pokušaju da sa liderima stranaka, prvenstveno HDZ-a i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem postignu dogovor oko izmjene Izbornog zakona. 

Visoki predstavnik je proteklih dana obilazio nekoliko zemalja, održavao sastanke da diplomatama, posjetio sjedište NATO-a u Briselu, a u kontekstu rješenja krize u BiH i napada na Dejtonski mirovni sporazum.  

Schmidt će u 15 sati održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.