Schwarz-Schilling: Međunarodna zajednica šutnjom pokušava spasiti mir, ali se grdno varaju

N1

SARAJEVO - Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca održalo je konferenciju za medije gdje su evropskim zvaničnicima i diplomatama postavili nekoliko pitanja u vezi s trenutnom aktuelnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini. 

Na današnoj press konferenciji obratili su se: Generalni sekretar VKBI i koordinator NGO Emir Zlatar, predsjednik Savjeta za ustavno pravna i društvena pitanja VKBI Kasim Trnka, predsjednik SGV Zoran Jovanović, dopredsjednik HNV Marinko Pejić, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović, predsjednica Društva za ugrožene narode sekcija BiH profesorica Fadila Memišević i bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling.

Iz Vijeća bošnjačkih intelektualaca pozvali su sve bosanskohercegovačke političare, a posebno Milorada Dodika da prestanu sa dizanjem tenzija i urušavanjem Dejtonskog sporazuma. Također su istakli da odbacuju nedavnu deklaraciju SNSD-a koju smatraju retrogradnom, nepotrebnom i besmislenom.

Na pitanje kako bi zaustavio Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da je on sada visoki predstavnik te šta ako se novi visoki predstavnik ne obrati Vijeću sigurnosti UN-a Schwarz-Schilling je kazao da nigdje nije zapisano da PIC može da se blokira putem veta.

"Odluke se donose većinom glasova članova PIC-a. To što ranije nije bilo u praksi da se nije tome pridavao veći značaj, smatralo se da PIC odlučuje o normalnim uobičajenim pitanjima za funkcionisanje određenih stvari i države i to je išlo tako sve dok se nije počela izdvajati Rusija sa svojim neslaganjem po određenim pitanjima i odlukama. To je šteta, za mir, za sam Dejton, što oni daju glas ormalnim pitanjima koja znače bolji život ovdje, ali odluke u PIC-u se donose demokratskom većinom”, istaknuo je Schwarz-Schilling.

Ukoliko bi se desilo da se visoki predstavnik ne obrati pred Vijećem sigurnosti i objasni situaciju u BiH, dodao je Schwarz-Schilling, onda on mora da se obrati PIC-u.

“U PIC-u moraju važiti demokratski principi, a ne veto koji je usmjeren protiv viskog predstavnika kako ne bi rekao istinu. EU mora biti jasno da takva situacija nije u skladu s ljudskim pravima ni u skladu s Poveljom UN-a o ljudskim pravima. Moralo bi se od PIC-a od skupštine svih članova insistirati da oni glasaju o tom Izvještaju i da ga izglasanog predaju Vijeću sigurnosti i da pozove VS visokog predstavnika da objasni taj svoj Izvještaj”, rekao je.

Siguran je da će članice EU zemalja glasati za njegov Izvještaj.

“Kad se to uradi onda bi Vijeće sigurnosti UN trebalo odlučiti  o tome da visokom predstavniku da novi datum sjednice na kojoj će iznijeti Izvještaj. Ako to ne bude, onda možemo reći da se uništava svjetski demokratski poredak, to je atak na svjetski demokratski poredak i to je nešto što se mora odbraniti, a visoki predstavnik ima i drugih mogućnosti da reaguje”, istaknuo je.

Međunarodna zajednica, naveo je Schwarz-Schilling, uvijek pokušava da vodi pregovore, postiže dogovore, misli da na taj način spriječava ono čega se ovdašnje stanovništvo već plaši a to je rat.

“Svi se moramo zalagati da se to spriječi. I taj strah je opravdan, Dodik možda čak nije ni svjestan šta on čini historiji i kako će se ovo što on čini odraziti na tok historije, ovo ovdje sada je spašavanje mira. Međunarodna zajednica ćutanjem pokušava spasiti mir, ali se grdno varaju. Historija je pokazala da to tako ne ide, ako diktatoru otvorite bilo koja vrata on će samo gledati kuda će se provući i gdje će dalje ići, i ja se ne slažem s takvom politikom. Sada se moramo trznuti, jer imaćemo još jednu izgubljenu generaciju. Nakon rata kod vas je izgubljena jedna generacija. Trebaju da se nastave razgovori između NATO-a i Rusije ali se ne smije desiti uništavanje institucije visokog predstavnika. Ne smije se Rusiji preko Srbije dozvoliti da se uništi Evropa. Ovo je važna borba, važno je da demokracija pobijedi. Glasovima poput Dodikovih ne smije se dozvoliti da postanu suviše glasni”, naglasio je Schwarz-Schilling.

Dalje je naveo da je od krucijalne važnosti riješiti Ustav BiH i izborni zakon.

"Načela koja se odnose na promjene u BiH tiču se nečega što se ustvari odnosi na mnoge narode, konkretno na Srbe, Hrvate i Bošnjake, ali i one koji se nazivaju ostalim. Svi trebaju da imaju jednaka prava. Utjecaj Rusije u kombinaciji sa Srbijom se koristi i pokušava se na taj način da utječu kako bi se ova načela stavila van snage. Ovakav napad na ova načela opasna je situacija i ukoliko ne postoji jedinstvo to se može negativno odraziti na demokratiju", kazao je.

Istakao je da se lično uvjerio da novi visoki predstavnic Christhian Schmidt i Johann Sattler imaju isto mišljenje po pitanju Ustava i izbornog zakona kao i on.

Predstavnici prisutnih organizacija i udruženja evropskim i svjetskim diplomatama postavili su sljedeća pitanja:

- Zašto Matthew Palmer i Angelina Eichhorst nude lažne kompromise koji nemaju ništa zajedničko sa evropskim standardima u njihovim državama i znaju li njihove vlade šta oni i za koga uopće rade?

- Da li su to njihovi lični stavovi ili rade po instrukcijama svojih vlada?

- Zašto potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma Hrvatska i Srbija ne uređuju svoje države na etničkim konceptima koje nude Bosni i Hercegovini?

- Jesu li građani Bosne i Hercegovine, prije svega Bošnjaci zbgo svoje islamske vjeroispovjesti nedostojni da budu ravnopravni građani sa drugima?

- Da li najviši funkcioneri EU imaju neki tajni dogovor jer sve upućuje na zaključak da se iza scene pripremaju kompromisi čiju cijenu bi trebali platiti građani BiH?

- Da li će svjetski zvaničnici nešto poduzeti da i građani BiH konzumiraju ista prava kao i građani zemalja EU?