SDA: Fortina čestitka za 8. mart pokazuje njegovo nepoznavanje vrijednosti žena u društvu

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo kritikovao je odluku premijera KS Edina Forte da za 8. mart dame u institucijama gdje je to moguće dobiju slobodan dan.

"Odluka premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da samo ženama zaposlenim u javnom sektoru 8. mart bude neradni dan, osim što je čisti populizam predstavlja i očitu diskriminaciju nezaposlenih žena te pripadnica ljepšeg spola koje su poduzetnice ili rade u privatnom sektoru. Fortina čestitka za Dan žena očiti je pokazatelj njegovog nepoznavanja i nepriznavanja uloge i vrijednosti žena u društvu", kažu iz KO SDA.

Kako se navodi, ad hoc neradni dan i to samo za dio uposlenica "koje su to u mogućnosti" ne samo da neće doprinijeti boljem položaju žene, nego vrijeđa dignitet žena čije simpatije Forto želi "jeftino kupiti". 

"Umjesto da vrijedno i pravedno radi da otvori radna mjesta i u razvojnim projektima zaposli hiljade obrazovanih žena koje čekaju na biroima za zapošljavanje, da poboljša uvjete radnicama u privatnom sektoru ili ispuni zakonske obaveze za uposlenice u javnom sektoru, Forto ruši autoritet cijele kantonalne vlasti. Milijardu maraka koju mu je bivša vlast ostavila u budžetu daju mu mnogo više prilike da pomogne ženama, nego što je to banaliziranje međunarodnog praznika na nivo najnižeg populizama", zaključuje se iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.