SDA je 32 godine pokazala da ima znanje da riješi svaki problem ljudi u BiH

2323

 

Danas je u Sarajevu obilježeno 32 godine od osnivanja SDA, a tim povodom današnji predsjednik Stranke Bakir Izetbegović, sin prvog predsjednika Stranke Alije, između ostalog je poručio:

 

“Iza nas su 32 godine intenzivnog rada, napora i borbe. Dugo je to vrijeme, mnogi su otišli na ovaj ili onaj način, kadrovska struktura je bitno starija od one iz 1990, naravno i iskusnija, logično je upitati se – ima li "zamora materijala", nedostatka energije i vizije u SDA, možemo li se u budućnosti nositi sa problemima koji slijede kao što smo se nosili sa onima koji su iza nas?

 

Dakle – postoje li razlozi za postojanje SDA, hoće li ona biti samo jedna od stranaka u BH političkom spektru ili će nastaviti da bude liderska, patriotska stranka?

 

SDA mora trajati, i mora ostati liderska stranka!

 

Prvi razlog je taj što je SDA politički odgovor Bošnjaka i svih bosanskih patriota na historijski pritisak, ona je odraz njihovih emocija, interesa, htijenja, neophodna koheziona sila koja ih drži na okupu i čini političkim faktorom.

 

Drugi, jednako bitan razlog je taj, što osim vjere i želje, imamo snagu, znanje i sposobnost da riješimo svaki problem s kojim se naš narod i država suoče, ili da ga barem svedemo na podnošljivu mjeru.

 

U posljednja dva mandata koje "nose" kadrovi SDA, a naročito premijer Novalić i ministri na nivou Federacije BiH, suočili smo se sa pobunama, paljevinama, poplavama, sa migrantskom krizom, pandemijom, teškom političkom krizom i blokadama na državnom i federalnom nivou. Sve udare smo amortizovali, većinom u cijelosti prevazišli. Nismo ni milimetra ustuknuli pred snagama koje proizvode krize i blokade. Dapače, izmorili smo ih.- poručio je predsjendik SDA.