Bakir Izetbegović: SDA je zainteresovana za državno Ministarstvo finansija

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je nakon današnje sjednice stranačkih organa da osuđuju teroristički čin u Novom Zelandu i da su zabrinuti jer je bio inspirisan zločinima Radovana Karadžića. Potom je vrlo brzo prešao na formiranje vlasti sa SNSD-om, kazavši da je SDA zainteresovana za Ministarstvo finansija.

Osim za Ministarstvo finansija na državnom nivou, zainteresovani su za Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.

"Predsjedništvo SDA smatra da je potrebno što prije okončati formiranje vlasti zbog odavno probijenih rokova. Od pregovaračkog tima tražimo da do 24. marta završi sve pregovore kako bi naredna sjedništva Predsjedništva SDA mogle donesene konačne odluke o koalicijama", kazao je Izetbegović.

Naveo je da je predugo HDZ držao Ministarstvo finansija i da je vrijeme sada preuzmu Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

"Pregovore za državni nivo vlast potrebno je nastaviti na nivou delegacija, uključiti članove kolegija stranke aktuelnih u rukovodstvima domova Parlamenta BiH", kazao je on za Klix.

Naveo je da su razočarani većinom parlamentaraca u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji su odbili raspravljali o četničkom okupljanju u Višegradu.

"Zaprepašteni smo informacijama koje je iznio ministar Dragan Mektić, a koji se odnose na podmetanje dokaza u režiji hrvatskog konzula Ivana Bandića", kazao je nadalje Izetbegović.

Izrazio je zabrinutost da teroristički akt u Novom Zelandu bio inspirisan zločinima Radovana Karadžića.