SDA još bez kandidata: Predizborna taktika ili unutrašnja previranja?

Sebija Izetbegović, supruga aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), odustala je od utrke za stranačkog kandidata za člana predsjedništva BiH.

Ovo je već drugo odustajanje kandidata u jednoj od najjačih bošnjačkih stranaka. Radi li se o taktičkom potezu da se u slučaju neusvajanja izmjena izbornog zakona zadrži jak čovjek u Vijeću ministara BiH ili je riječ o unutrašnjim previranjima?

Ipak nije vrijeme za ženu u Predsjedništvu BiH, bar ne ispred Stranke demokratske akcije, jer je jedina potencijalna kandidatkinja, Sebija Izetbegović odustala. U pismu stranci aktuelna direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu navela je kako “njen zadatak u popravljanju zdravstvenog sistema nije završen”, te da namjerava dalje raditi i doprinositi u tom smislu, piše Radio Slobodna Evropa.

Ovo je već drugo odustajanje od utrke, nakon što se najozbiljniji kandidat koji je imao 87 posto glasova sa terena, Denis Zvizdić, povukao. Zainteresiranost za kandidaturu, kako je i sam medijima kazao, opala je nakon što su se u utrku uključila još tri kandidata:

“Uistinu ne bih htio učestvovati, niti želim, u procesu za koji sam ubijeđen da će oslabiti SDA, jer naš slogan i dalje je ‘u jedinstvu je snaga’, i koji će na neki način oslabiti sam kapacitet kandidata koji mora imati čvrstu, nepodijeljenu podršku SDA”, komentariše Zvizdić.

Najozbiljniji protukandidat bila mu je upravo Izetbegović, jer je u utrku i ušla, kako je to njen suprug, predsjednik stranke Bakir Izetbegović, kazao, jer je “teren” tako odlučio. Njena moguća kandidatura uslijedila je nakon “pospremanja stranke”, kako je to prije nekoliko mjeseci ocijenio i generalni sekretar Halid Genjac.

SDA je u posljednjih godinu dana ozbiljno uzdrmana istupanjima iz njenih redova najviših zvaničnika koji su stranci bili odani decenijama.

No, poznavaoci prilika smatraju da je riječ o taktičkom potezu, jer je sada put potpuno otvoren jednom od dvojice favorita, ne terena, ali stranačkog predsjednika, Safetu Softiću ili Šefiku Džaferoviću.

“Jedan dio priče leži u unutarstranačkoj frakcijskoj borbi u SDA. Neosporno je da je Zvizdić kao iznimno snažan kandidat predstavljao na neki način prijetnju, posebno ljudima oko porodice Izetbegović, u smislu kontrole koju bi dolaskom na mjesto člana Predsjedništva BiH mogao ostvariti i unutar stranke, te je onda i kandidatura gospođe Izetbegović u stvari bila samo trik kojim se upravo Zvizdiću trebalo onemogućiti da prođe kroz kandidatski status”, smatra analitičar Adnan Huskić.

I sam Genjac je, još prije nego li je išta do kraja bilo poznato, dao naslutiti da ipak nije vrijeme za kandidatkinju.

“Biće kandidat. Da to odmah razjasnimo”, rekao je.

Čiji je miljenik budući kandidat – terena ili šefa stranke – znaće se za dva dana, kada će o njemu odlučiti tajno glasanje. Ipak, otvorena negodovanja stranačkih funkcionera daju naslutiti kako je ipak jedinstvo, o kome je govorio Zvizdić poljuljano.

Tako se na društvenim mrežama oglasio potpredsjednik SDA i ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Edin Ramić. Na društvenim mrežama, komentirajući odustajanja, o preostalim kandidatima je napisao:

“Ostali su oni koji ne odustaju, koji stolicu ne daju nikome i ni za šta, osim za drugu stolicu, od njih takvih upornih ćemo izabrati jednog, ili nećemo.”

No, još je jedna dimenzija ispod sloja unutarstranačkih pospremanja, vjeruje Huskić. Radi se o malo većim kalkulacijama, koje se tiču funkcionisanja vlasti nakon izbora u slučaju neusvajanja izmjena Izbornog zakona.

“Vjerovatno je bilo pitanje toga na koji će način već sada nepostojeća većina na državnom nivou u smislu postizbornog perioda funkcionisati, ako znamo da nas čeka kriza uspostave vlasti, te vjerovatno jedan period tehničke vlasti. Zvizdićev prelazak u Predsjedništvo ostavio bi jedan vakuum u smislu toga ko bi mogao da ga zamjeni na tom mjestu”, smatra Huskić.

Tako će se, bar što se SDA tiče, dva najjača kandidata posvetiti onome što su i do sada radili, ma koliku harizmu imali i koliko bili miljenici terena.