SDA na USK nudi premijersku poziciju SDP-u da sruše Ružnićevu i naprave novu vladu 

Jjj

U intervjuu za naš portal, predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK Mirsad Vojić govorio je o funkcionisanju većina u gradskim/općinskim vijećima nakon održanih lokalnih izbora i mogućnostima uspostave nove skupštinske većine, a samim time i rekonstrukcije Vlade USK. 

U odnosu na lokalne izbore kada ste imali jednog načelnika, danas imate trojicu, a u općinskim vijećima 61 mandat, odnosno tri mandata manje. 
SDA je danas na Unsko-sanskom kantonu dio većina u 5 gradskih/općinskih vijeća u kojima još participiraju Pomak, SDP, SBB, DF, Stranka penzionera, NB i druge stranke. Kako komentarišete takve odnose na lokalnom nivou prije svega sa SDP-om i nepostojanje većine u Skupštini kantona?

Na lokalnom nivou se odvija život i donose najbitnije odluke za jednu lokalnu zajednicu. Pružili smo ruku drugim političkim strankama u svim općinama kako bi postigli što veću stabilnost i obezbijedili podršku gradonačelnicima/načelnicima koje su izabrali građani.
Kada je riječ o SDP-u mislim da je njihovo članstvo i značajan broj funkcionera danas protiv ranije donesene odluke da se ne ide u koalicije sa SDA, ali u ovoj situaciji ne bi trebali biti opozicija građanima i životu na Unsko-sanskom kantonu. Takva poruka značila bi da je veliki broj građana koji podržavaju SDP protiv svojih prijatelja i komšija koji su naši članovi, bez obzira što zajedničkom saradnjom zasnovanom na principima i programima možemo  postići više. 
Pozivamo SDP da odblokira proces usvajanja budžeta za preko 6000 budžetskih korisnika, jer kao stranka koja je trenutno u vlasti ima za to i  odgovornost. 
SDA će osigurati podršku i dati šansu svakom novom premijeru i vladi na popravljanju postojećeg stanja.


Jeste li imali kontakata sa glavnim ljudima SDP-a na kantonu?

Imali smo kontakte sa funkcionerima iz rukovodstva SDP na kantonu, njihovim zastupnicima i načelnicima. Međutim, još nije bilo zvaničnih razgovora.
Većina njih je za to da se prekine ova politička i svaka druga agonija na kantonu, a s druge strane kod pojedinaca vidim bespotreban strah od bilo kakve saradnje sa SDA. 
Ovom prilikom želim javno kazati da je jedini interes SDA bolja zdravstvena zaštita naših građana u vrijeme ove pandemije, još kvalitetnije rješavanje migrantske krize sa nadležnim državnim institucijama, finansijska stabilnost kantona, bolje obrazovanje i podrška Univerzitetu u Bihaću, održivost postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, realizacija značajnih projekata od rekonstrukcije ili izgradnje zgrade Doma zdravlja u Bihaću, izgradnje Aerodroma u Bihaću, modernizacije cesta prije svega izgradnje ceste Bihać - Bosanska Krupa itd., a siguran sam da ove vrijednosti i razmišljanja sa nama dijeli veliki broj članova i funkcionera SDP-a.
Dodatni motiv za djelovanje u pravcu ostvarivanja saradnje sa SDP-om daje nam činjenica da na lokalnom nivou najstabilniju vlast imamo u općinama u kojima smo uspostavili partnerstvo sa SDP-om i ta saradnja već pokazuje rezultate.


Šta zamjerate sadašnjem premijeru Mustafi Ružniću iz A-SDA (NES) i Vladi kantona?

Sadašnjem premijeru i Vladi ne možemo dati podršku jer je pokazala u protekle dvije i po godine sve ono kako se ne bi trebala ponašati jedna kantonalna vlada, trošeći budžetska sredstva i druge resurse za isključivo jačanje svoje političke opcije na štetu svih građana kantona, pa do različitih afera kojom su obuhvaćeni istaknuti kadrovi A-SDA (NES). Radili su protiv Univerziteta u Bihaću da bi imali više studenata u visokoj školi VITA plus u Cazinu, održali najmanji broj sjednica skupštine kantona, prekomjerno zapošljavali po stranačkim diktatima, uveli praksu uzimanja u zakup privatnih poslovnih prostora za kantonalne institucije za vrtoglave iznose, koristili probleme izazvane migrantskom krizom za populizam i autonomašku retoriku, netransparentno trošili budžetska sredstva, kako vlastita, tako i donirana itd. Sve su to razlozi da ne pružimo podršku sadašnjem premijeru Ružniću. 


Kako vidite izlaz iz trenutne situacije?

SDA izlaz iz trenutne situaciji vidi na način da se imenuje nova Vlada Unsko-sanskog kantona u kojoj ne bi participirali kadrovi A-SDA (NES), koji su nas doveli u ovako tešku situaciju na kantonu. Uvjeren sam da takvo mišljenje preovladava i kod ostalih opozicionih zastupnika.

Pozivamo najodgovornije ljude u SDP-u da predlože kandidata za premijera iz svoje stranke i okupe i druge političke opcije koje žele promjene i stabilizaciju kantonalne vlasti u drugom dijelu mandata. Ponavljam da SDA nema skrivenih namjera. 

Najjača smo stranka na kantonu po broju osvojenih glasova na posljednjim lokalnim izborima sa 24.574 glasa. Posljednje dvije i po godine smo bili opozicija na kantonu, tako da biti dio skupštinske većine ili opozicija ne utiče na podršku naših glasača.”- izjavio je Vojić u intervjuu za Krajina.ba