Klub zastupnika A SDA neće podržati Prijedlog zakona oružju i municiji

Prijedlog Zakona o oružju i municiji , koji je predviđen dnevnim redom Skupštine USK zakazane za 27.april ove godine, tema je saopćenja s kojim se oglasio Klub zastupnika Stranke demokratske aktivnosti.

Razlozi zbog kojih A SDA neće podržati ovakav Prijedlog Zakona, kako je istaknuto, leže u činjenici da se s ovakvim zakonskim rješenjima samo na građanima USK provode represivne mjere, uvode pravila i povećavaju troškovi za nabavku i produženja dozvola za razliku od drugih kantona ili manjeg b- h entiteta.

Naime, u sadašnjem Prijedlogu Zakona na čak 7 stranica se navode kazne, a u 135 stavova još čitav niz različitih kaznenih odredbi. Klub zastupnika A SDA u Skupštini USK neće bez izmjena, koje je ranije predložio, podržati ovakav Prijedlog Zakona o oružju i municiji, gdje se primjera radi imaoc legalno nabavljenog naoružanja i dozvola za istek važenja oružanog lista kažnjava po 3 osnova za gotovo istu stvar.

U svakom slučaju, podržavamo represivne mjere i kazne za nelegalno držanje naoružanja, nelegalno spravljanje municije, naoružanja i njihovo prometovanje kao i mjere protiv izvršioca krivičnih djela i ugrožavanja sigurnosti, ističu u Klubu zastupnika A SDA. S obzirom na veliki broj amandmana i primjedbi na Zakon te kratkoće vremena da se isti adekvatno pripremi, tražimo od premijera Rošića i Vlade USK da Prijedlog Zakona o oružju i municiji, shodno članu 125. Poslovnika Skupštine USK, povuče te u roku od 30 dana vrati Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Naravno, da se prije toga u Prijedlog uvrste i navedene sugestije i primjedbe, zaključeno je u saopćenju Kluba zastupnika A SDA.

 

(PRESS SLUŽBA A SDA)