A-sda/ Nes od USK želi napraviti Bjelorusiju i zabraniti slobodu govora

.

 

Koalicija Država USK osuđuje uvođenje verbalnog delikta u Unsko-sanskom kantonu, te smatra da je kazna Bišćaninu Bruni Brzoviću zbog kritičkog pisanja o premijeru USK Mustafi Ružniću na Facebooku znak da se vlast na tom kantonu odriče demokratskih vrijednosti i srlja u gašenje slobode govora, poručili su iz ove Koalicije.

Posebno zabrinjava što je Brozović dokazani patriota, oficir Petog korpusa Armije RBiH, član Patriotske lige i jedan od pokretač otpora u Krajini i da progon jednog takvog čovjeka koji je i na rubu egzistencije zbog bolesti supruge znači da vlast u USK želi disciplinirati narod i javnu riječ, što je karakteristično za autokratske režime, poput Lukašenkove Bjelorusije.

"Mi ćemo pružiti podršku Krajišniku i sugradjaninu Brozoviću i nećemo dopustiti da neko od Krajine pravi Bjelorusiju. Ne podržavamo psovke i Brozović je već o tome dao izjavu da neće to raditi. Premijer Ružnić ima obavezu da čuje šta građani o njemu i njegovoj vlasti misle i govore i nikakva cenzura neće to zaustaviti.

Narod se ovdje izborio za slobodu i ovaj kanton, kao i cijela BiH mora imati zagarantirana ljudska prava za sve građane", zaključili su iz Koalicije Država USK.