SDA poručila Forti: Ponizio si BiH uoči 25. novembra, izvini se svim građanima

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje odluku premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da uoči 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, ide u Srbiju na poklonjenje i ponižava državu Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je danas iz SDA.

"Skandalozno je da je Forto na sastanku s premijerom Vojvodine Igorom Mirovićem u podaničkom tonu pozivao na 'povezivanje', jer upravo je Mirović poznat po propagiranju velikosrpske politike usmjerene protiv teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo na Mirovićevu izjavu da će na RS gledati kao na svoju državu, o čemu Forto nije rekao ni riječi. Činjenica da je Forto pokazao podanički odnos prema Miroviću, kao i da se slikao s njime, samo uz srpske zastave i grb sa dvoglavim orlom i četiri 'S', a da nije tražio zastavu države BiH, potpuno je zapanjujuća. Takvu stvar nikada nijedan premijer KS-a nije uradio", navode iz SDA.

U SDA smatraju da institucije naše zemlje trebaju sarađivati s regionom, ali "nikada uz podanički odnos i nipošto po cijenu ponižavanja države Bosne i Hercegovine."

"Skandalozno je da se Forto, nakon puštanja filma na TVSA u kojem se negira genocid, i odbijanja podrške gradnji spomeniku Safetu Zajki i herojima Armije RBiH na Žuči, sada ponizno odnosi i prema propagatorima velikosrpske politike. Zbog toga što je uoči 25. novembra, ponizio državu Bosnu i Hercegovinu, Edin Forto mora odmah da uputiti javno izvinjenje svim građanima BiH", saopćeno je iz SDA, prenosi Radiosarajevo.

Naime, Forto je s ministrom unutrašnjih poslova Admirom Katicom učestvovao na 4. Regionalnom forumu mladih lidera koji se održava u Novom Sadu. Forto je bio govornik na panelu "Lideri koji definiraju budućnost, budućnost koja definira lidere", gdje su se osvrnuli na problem odlaska građana svih generacija iz cijele regije.