SDA pozvala SNSD da prestane sa blokadom, a OHR i pravosuđe da poduzmu mjere

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) donesenim zaključkom pozvao je SNSD da pristupi formiranju parlamentarnih komisija i odustane od blokade rada Parlamentarne skupštine BiH, a HDZBiH da predloži predstavnike u parlamentarnim komisijama Doma naroda PS BiH, kao i kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se pokrenula procedura imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

“Blokiranje rada PS BiH je protivustavan, antidejtonski čin, kojim se nanosi ogromna šteta građanima BiH, kao i ekonomiji i integracijskim procesima BiH. Pozivamo OHR i pravosudne institucije da poduzmu mjere u skladu sa zakonom, vlastitim mandatom i obavezama”, navodi se u saopćenju SDA.

Također, na današnjoj sjednici Glavni odbor je ocjenio da nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Mostarom, treba pristupiti intenzivnim političkim dogovorima o izmjenama Izbornog zakona i omogućiti održavanje lokalnih izbora u ovom gradu.

SDA poziva sve relevantne stranke da pristupe dogovorima i postizanju kompromisa na bazi navedenih principa.

Navedene principe je moguće osigurati prethodnim usvajanjem Federalnog zakona o Gradu Mostaru kojim bi se u skladu s Ustavom Federacije Grad Mostar uredio kao jedinstveno gradsko područje s više jedinica lokalne samouprave uz obaveznu rotaciju na čelnim funkcijama u Gradu”, ističu iz SDA.

Glavni odbor SDA pozvao je Evropsku komisiju da se još snažnije i konkretnije uključi u rješavanje migrantske krize na tzv. “Balkanskoj ruti”, te sve nivoe vlasti da povećaju finansijska izdvajanja za rješavanje problema priliva migranata, a nadležne institucije da apliciraju na sredstva iz međunarodnih fondova.

Na sjednici je istaknuto da sve institucije trebaju nastaviti s provođenjem nužnih reformi na putu euroatlantskih integracija BiH, prenosi Radiosarajevo.

Povodom inicijative tzv.’mali Šengen’ Glavni odbor ocjenjuje prihvatljivim samo one regionalne integracije koje su pod pokroviteljstvom EU i koje doprinose ostvarivanju političkih, ekonomskih, sigurnosnih interesa BiH. Konačnu odluku o integrisanju u okviru ‘malog Šengena’ moguće je donijeti tek nakon cjelovitih analiza unutar privredne zajednice i sigurnosnih struktura BiH”, saopćeno je iz SDA nakon sjednice Glavnog odbora.