SDA stipendijama ucjenjuje učenike i lobira za glasove na izborima

Kiseljački profesor matematike Junuz Junuzović sugerira da se sačuvaju poruke kako bi mogle biti iskorištene „kada bude trebalo“.

Najnoviji primjer skandaloznog načina vršenja pritiska na birače ovih dana dolazi iz Kiseljaka. „Dnevni avaz“, naime, došao je u posjed dokaza kako SDA ucjenjuje glasače zloupotrebljavajući čak i učenike.

Busovača i kanton

Dokazuju to slike Viber prepiske kiseljačkog profesora matematike Junuza Junuzovića, koji čak i među svojim učenicima lobira za glasove u korist kandidata SDA Elvedina Mušanovića te im sugerira da sačuvaju poruke da mogu biti iskorištene „kada bude trebalo, npr. za stipendiju i sl.“.

- Selam, šta ima, kako si, kako život? Ako može jedna molba da sa svojim ukućanima 7. 10. na izborima podržite jednog mog dobrog prijatelja, Elvedin Mušanović za Skupštinu SBK, broj 10 na listi, kandidat je ispred SDA, vrijedan i pošten insan, naravno ako glasate za SDA svaki glas je bitan i čuvaj ove poruke da možemo priložiti kada bude trebalo, npr. stipendiju i sl. – glasi jedna od poruka koju na Viber grupi širi profesor Junuzović lobirajući za glasove članova porodica svojih učenika, kao i samih srednjoškolaca koji su postali punoljetni i imaju pravo glasa.

U nastavku prepiske vidi se kako profesor Junuzović navodi: „Ako možeš one iz razreda kontaktirati da podrže Elvedina sa svojim porodicama, može i Busovača, cijeli kanton.“

 

  • Ucjene pred izbore

    Ucjene pred izbore

  • Slike Viber prepiske dokazuju kako profesor lobira za glasove u korist kandidata SDA Elvedina Mušanovića

    Slike Viber prepiske dokazuju kako profesor lobira za glasove u korist kandidata SDA Elvedina Mušanovića

Prijetnje otkazima

Inače, nuđenje novca za glas, prijetnje otkazima, davanje poklona, obećavanje zaposlenja, pa i stipendija nakon izbora, najčešći su zabilježeni slučajevi pritisaka na birače, koji rastu kako se bliži izborni dan.

Uglavnom prednjače vladajuće stranke, koje su u panici da ne izgube vlast te ne prezaju od toga da se koriste metodama zastrašivanja.

Do pet godina zatvora

Iz Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ u „Vodiču kroz izborne nepravilnosti“ podsjećaju da je utjecanje na volju građana kažnjivo. Prema Krivičnom zakonu BiH, povreda slobode opredjeljenja birača kažnjava se novčano ili do pet godina zatvora.