SDA u septembru bira nove šefove, Izetbegović želi promjene: Stari smo i glomazni

Kongres Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem će delegati birati rukovodstvo stranke na čelu sa predsjednikom, trebalo bi da bude održan u subotu, 14. septembra 2019. godine.

Kongres SDA donijet će Program ili programsku deklaraciju SDA (moguće i samo izmjene i/ili dopune), usvojiti Statut SDA, usvojiti rezoluciju i/ili deklaracije u vezi s određenim oblastima te u konačnici izabrati predsjednika SDA, zamjenika predsjednika, Glavni odbor, Sud časti, Nadzorni odbor i druge organe odnosno funkcionere stranke predviđene Statutom SDA.

Ocjena rada stranke

Kongres će također razmotriti i ocijeniti rad SDA između dva zasjedanja Kongresa, na osnovu izvještaja koji će podnijeti zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović, i u okviru toga, izvještaj o radu organa SDA biranih na šestom redovnom Kongresu, a koji je održan 2015. godine.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao je ovog vikenda u obraćanju Asocijaciji žena ove stranke da stranka stari, te da je glomazna i poprilično inertna.

"SDA stari, kad pogledate sve naše kadrove na pozicijama mi smo svi prosječno stariji 10 do 15 godina od one poslijeratne garniture u vrijeme Alije Izetbegovića. Glomazni smo i prilično inertni'', rekao je Izetbegović, navodeći da pola godine SDA ne može uraditi reevidenciju članstva.

Izetbegović je u sklopu najavljenih reformi stranke najavio i smanjivanje broja potpredsjednika (sada ih je sedam), ali i podmlađivanje Predsjedništva stranke, jer sada nema nijednog čovjeka mlađeg od 35 godina, a od ukupno 29 članova samo tri su žene. 

"Odredit će se kvote žena, mladih, Srba i Hrvata koji trebaju biti članovi Glavnog odbora. Mi smo kao ključ koji ima samo jedan zubac, onaj bošnjački, a brava traži tri zupca da bi je otključao. Mi moramo dodati ta dva zupca, makar mala. Trebamo napraviti iskorak od bošnjačke ka bosanskoj stranci", kazao je Izetbegović.

Najavljeno je i osnivanje Asocijacije senatora, u kojoj bi trebalo da budu oni koji su bili predsjednici, premijeri, ministri, ambasadori, profesori, oni bi trebali pomagati aktuelnom rukovodstvu stranke.

Osim uvođenja novih tijela i promjena u strukturama, Izetbegović je kazao da se treba promijeniti i ograničenje trajanja mandata, tako da bi sada mandat trebao biti ograničen na 12 godina, prenosi Radio Sarajevo.

Sve po starom ili reforma

SDA je dio vladajuće strukture u našoj zemlji, velike i teške odluke su ispred svih stranka, lome se koplja na raznim poljima, a prema najavama predsjednika, počinje i ona možda najteža borba za jednu stranku, unutarstranačka, da li će SDA uspjeti da sprovede reforme i uđe u neku novu fazu ili će nastaviti sve po starom.

Od 2015. godine dosta je ljudi koji su napustili ovu stranku, došli su i neki novi, SDA je ostala jedna od najjačih stranaka na političkoj sceni u našoj zemlji. Možda je došlo vrijeme da se SDA otrese starih dugova i krene na jedan novi put, jer ako pogledamo izborne rezultate SDA je definitivno jedna od najjačih stranaka na političkoj sceni u našoj zemlji, samim tim je i najveća odgovornost na njima. 

Da li će ući u nove procese ili ćemo ponovo čitati naslove kako je došlo do fizičkog sukoba pojedinaca na kongresu.