SDA: Umjesto da MUP RS-a privede organizatore koncerta u Srebrenici, hapse one koji negoduju

.

Stranka Demokratske Akcije najoštrije je osudila nastavak progona i pritisaka na povratnike Bošnjake koje provode vlasti RS-a. Posljednji u nizu primjera je privođenje Mirsada Omerovića zato što je negodovao zbog koncerta u Srebrenici na godišnjicu genocida.

Iz SDA su osudili i upad u zgradu Medžlisa Islamske zajednice u Bijeljini, gdje je uposlenik ove ustanove dobio prijetnje, uz teške uvrede i psovke.

"Posebno su zabrinjavajući razlozi i način privođenja Omerovića, koji je negodovao zbog sramnog koncerta ispred pravoslavne crkve na godišnjicu genocida u Srebrenici. MUP RS-a umjesto da privede organizatore i spriječi održavanje anticivilizacijskog slavlja na godišnjicu genocida, čiji je očigledni cilj bio uvreda porodica žrtava i izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti, privodi one koji negoduju zbog toga", poručili su.

Dodali su da se u entitetu RS-a godinama stvara antibošnjačka atmosfera, čiji su kreatori zvanična politika, koju predvodi Milorad Dodik, kao i dio Srpske pravoslavne crkve.

"Napadi i progon povratnika se nikada nijednom rječju ne osuđuju, već se naprotiv izjavama i djelima ohrabruju. Od nadležnih državnih i federalnih institucija tražimo da se poduzmu svi neophodni koraci kako bi se pomoglo Mirsadu Omeroviću i ostalim povratnicima koji su meta sistemskih napada i progona", naveli su.

Na kraju poručuju da posebnu težinu slučaju privođenja Mirsada Omerovića daje činjenica da je riječ o čovjeku koji je duže od osam mjeseci bio zatočenik u logoru Šljivovica u Srbiji.

Dizdar kod porodice Omerović u Srebrenici: Jadna je vlast koja silu provodi nad najugroženijima

"Od predstavnika međunarodne zajednice također tražimo da u okviru svojih mandata iskoriste kapacitete koji im stoje na raspolaganju i zaštite povratničku populaciju", zaključili su.