SDA USK: Heroje u bijelom u Krajini kantonalna vlast sada pretvara u političko roblje

.
- Zašto Vlada Unsko-sanskog kantona sprečava zadržavanje medicinskih radnika zaposlenih tokom pandemije u Kantonalnu bolnicu? Uposlenici solidarni i traže podršku! Hoće li sindikat reagirati? - navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona.

Tokom pandemije koronavirusa kompletno društvo je, kako ističu, naglašavalo požrtvovanost radnika zaposlenih u zdravstvu. S posebnim poštovanjem su se, bar u javnosti, predstavnici svih nivoa vlasti odnosili prema medicinskim radnicima, naglašavajući da su na prvoj liniji odbrane zdravlja građana.

- Kako pandemija ostaje iza nas, tako se mijenja odnos vlasti prema "herojima u bijelom". Najkonkretniji i najsvježiji takav primjer je situacija u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću. Naime, tokom pandemije koronavirusa u najznačajniju zdravstvenu ustanovu Unsko-sanskog kantona na tri covid odjela zaposleno je 30-ak medicinskih sestara i tehničara na određeno vrijeme kako bi pomogli u liječenju zaraženih građana. Radi se o ljudima koji su bukvalno bili najbliži virusu i vodili brigu o hospitaliziranim pacijentima - saopćili su iz SDA USK i dodali:

- Kako su pokazali posvećenost poslu i ostvarili dobru komunikaciju i sa pacijentima i sa ostalim medicinskim osobljem u Kantonalnoj bolnici, Uprava ustanove odlučuje raspisati konkurs na neodređeno raspoređujući kadrovske potrebe na svim odjelima. Bio je to način da onima koji su podnijeli najveći teret tokom pandemije pruži priliku da sudjelovanjem na javnom konkursu zasnuju radni odnos na neodređeno vrijeme. Uz to se uzeo u obzir i vječiti problem deficita medicinskih radnika u Krajini, koji svakim danom u sve većem broju odlaze u zemlje Zapadne Evrope.

Na kraju, ističu iz SDA USK, u cijeli proces svoje prste miješa politika.

- Vlada Kantona naprasno počinje kritikovati direktora Kantonalne bolnice za loše rezultate i nalaže mu obustavljanje provođenja konkursne procedure, što on na kraju i čini. Nije tajna da su odnosi Vlade Unsko-sanskog kantona i Uprave Kantonalne bolnice odavno narušeni i to isključivo iz političkih razloga, ali je žalosno da najveću štetu tog odnosa trpe oni koji su brinuli o zdravlju građana u najtežim trenucima kada su se u njih zaklinjali i Vlada i Uprava bolnice. Heroje u bijelom u Krajini kantonalna vlast sada pretvara u političko roblje koje mora iskazati političku podobnost ovog predizbornog ljeta ukoliko žele nastaviti angažman - naglašavaju iz SDA USK.

Image
.

Sve navedeno su, dodaju, prepoznali i zaposlenici Infektivnog odjela koji su se pismenim očitovanjem obratili direktoru Kantonalne bolnice Hajrudinu Haviću tražeći podršku za svoje radne kolege.

- Pozivamo Upravu Kantonalne bolnice da ne podliježe političkim pritiscima, a Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu USK da beskompromisno stane u zaštitu zdravstvenih radnika! - zaključuju u saopćenju.

 

Foto:Faktor.ba