SDP BiH: Pomozimo bh. privredi, izmijenimo načina naplate PDV-a

Home

SDP BiH: Pomozimo bh. privredi, izmijenimo načina naplate PDV-a


Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) inicirala je aktivnosti na izmjeni Zakona o PDV-u. Cilj ove inicijative je uvođenje sistema u kom firma državi plaća PDV tek kada ona sama naplati izdati račun.

Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik Glavnog odbora SDP BiH, uputio je poslanička pitanja i u saradnji sa nevladinim sektorom i predstavnicima bh. privrednika pokrenuo rješenje ovog problema.

Prema trenutnom sistemu privrednici su dužni platiti PDV državi do desetog dana u mjesecu za sve račune koje su izdali prethodnog mjeseca.

Međutim, nije rijedak slučaj da privrednici prodaju proizvod ili uslugu i izdaju račun, ali ne uspiju to naplatiti ili moraju čekati duži period na naplatu.

U takvom slučaju plaćanje PDV-a na fakture koje još nisu naplaćene nerijetko bude pogubno za mala i srednja preduzeća, kao i za komunalnu privredu.

Česta je pojava čak i da se privrednici zadužuju kod banaka da bi platili PDV i pokrili druge troškove poslovanja, a time dalje produbljuju problem sa visokim kamatnim stopama i poteškoćama u praćenju dinamike otplate kredita.

Privrednici pored toga što moraju platiti PDV na nenaplaćene račune, istovremeno moraju iznaći načine i da isplate plaće i pripadajuće doprinose za svoje uposlenike, pokriju operativne i druge troškove poslovanja, itd.

U svemu tome, teško da ostaje nešto za ulaganje u rast, razvoj, nova zapošljavanja, inovacije i sve što nameću savremeni trendovi poslovanja.

SDP BiH poziva sve stranke da se priključe ovoj inicijativi koja će pomoći našoj privredi. Bosanskohercegovački privrednik koji je pokrenuo vlastiti biznis, zaposlio samog sebe, zaposlio druge ljude, bori se da opstane, uplaćuje plate i doprinose radnicima i koji plaća svoje poreze, zaslužuje razumijevanje i napor da se trenutne barijere u poslovanju smanje koliko god je to moguće.

Evropske zemlje pomažu likvidnost malih i srednjih preduzeća kroz uvedeni sistem plaćanja PDV-a prema naplaćenom računu. To zapravo znači da privrednici plate PDV državi tek kada i oni sami naplate račun od svojih kupaca za proizvode koje su prodali i usluge koje su pružili.

Sa druge strane, privrednici imaju pravo da im se odbije ulazni PDV za kupljene i primljene robe i usluge od dobavljača tek kada plate račun svojim dobavljačima.

Ovaj sistem primjenjuju 22 zemlje EU, a to su Austrija, Belgija, Bugarska, Estonija, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Kipar, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

(Izvor: SDP BiH)

Tagovi
Objavio: Pet, 31/03/2017 - 08:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top