SDP otišao u zagrljaj SDA u Ključu i Bužimu- hoće li i NiP Fikretu Abdiću u Velikoj Kladuši

izb
Juče je održana sjednica općinskog vijeća Bužim koja je otklonila sve sumnje i nagađanja ko je nova većina u ovoj općini.

 

 

Za predsjedavajućeg Općinskog vijeća općine Bužim, sa 10 glasova za, imenovan Suad Šahinović (SDP), dok je za dopredsjedavajućeg imenovan Nermin Porić (Stranka penzionera i umirovljenika).

 

Ovim je potvrđena većina u Općinskom vijeću koju čine SDA, SDP i SPU.

“Kako će ove tri političke stranke, kao koalicija, ubuduće činiti vlast općine Bužim, to preuzimaju i odgovornost za stanje u istoj. Doduše, do sada nisu predstavili program djelovanja, kao niti definirali odgovornost za stanje u javnom komunalnom preduzeću i ustanovama.”- prenosi bužimski mediji.

I u Ključu, u kojem se sjednica treba održati ovih dana, SDP će u koaliciju sa SDA, otvoreno se najavljuje. “Ključ je mala sredina s puno lokalnih problema, što je ove stranke ponukalo da naprave nešto što je stabilno i što po političkoj liniji ima konekciju na kantonalnu i federalnu Vladu”, objasnio je medijima Musić, predsjednik SDA Ključ, koji je do jučer bio protukandidat svom kolegi načelniku SDP-a Nedžadu Zukanoviću.

Tako se pokazalo, da su jedino dosljedno nastupili dosad u općini Sanski Most, gdje je grupacija stranaka koja je zajedno nastupala u predizbornom periodu ostala zajedno i formirala novu većinu i poslala SDA u opoziciju u ovoj općini, iako je i ovdje aktuelni načelnik iz SDA Faris Hasanbegović.

Ovakav rasplet u Sanskom Mostu i održanje opozicije zajedno je očito snaga principijelne i dosljedne politike koju predvodi Nijaz Kadirić i Nezavisni blok u ovoj općini, koji su, iako su napravili jedan od najboljih rezultata, ustupili čelne pozicije u pregovorima kolegama iz drugih partnerskih stranaka i time dodatno učvrstili blok koji je sada i formalno većina u ovoj krajiškoj općini.

SDP je ulaskom u vlast sa SDA u Bužimu i Ključu, dodatno oslabio svoj politički kredibilitet i poljuljao saradnju u bloku sa drugima strankama opozicije, a ukoliko se desi da i vijećnici stranke Narod i pravda u Velikoj Kladuši podrže većinu Laburističke stranke Fikreta Abdića, kako trenutno izgleda stanje u ovoj općini, onda bi sva priča o nekom okrupnjavanju političke scene u BiH koje bi predvodile ove stranke definitivno bila raspršena kao kula od karata.

Budućnost za razvoj Krajine i cijele BiH je u političkim strankama koje će se ponašati poslije izbora onako kako su govorili prije izbora i kojima neće biti primarno zauzimanje pozicija i fotelje, nego ispunjavanje programa i konkretni rezultati i vizija koja će učiniti da narod bolje živi i ostaje u svojoj zemlji.