SDP poziva sve političke subjekte da osude kabadahijsko ponašanje Dragana Lukača

SDP BiH traži ostavku Dragana Lukača

 

SDP BiH najoštrije osuđuje fizički napad Dragana Lukača, Dodikovog ministra unutrašnjih poslova RS, na zastupnika u skupštini entiteta RS, Draška Stanivukovića. Razlika u mišljenjima nikako ne može biti osnova za nasilničko ponašanje, naročito ne za parlamentarnom govornicom.

Pozivamo sve političke subjekte da osude ovo kabadahijsko ponašanje, a posebno SNSD koji treba i da se ogradi od postupka svog dugogodišnjeg ministra.

Neovisno o motivima i stavovima, parlamentarne stranke i njihovi zastupnici na svim razinama u Bosni i Hercegovini imaju pravo propitkivati i tražiti tačne informacije o načinu i principima uspostave državne vlasti, koji su držani daleko od očiju javnosti.

Tražimo da Dragan Lukač podnese ostavku na funkciju koju obnaša, a ukoliko to sam ne uradi da bude smijenjen i razriješen dužnosti.

Usljed ovog i niza drugih nedavno zabilježenih slučajeva pritiska na javnost, novinare, intelektualce i društvene analitičare, uz nerijetko korištenje prizemnih kvalifikacija i huškačkog jezika, pozivamo sve političke subjekte na njegovanje kulture dijaloga i uljuđene komunikacije i razmjene mišljenja i argumenata u javnom diskursu, saopštili su iz SDP-a. .