SDP predstavila Plan 10, Nikšić uvjeren da će njihov kandidat biti član Predsjedništva BiH

Socijaldemokratska partija BiH predstavila je Izborni program za Opće izbore 2018. godine koji nosi naziv Plan 10. Predsjednik ove stranke Nermin Nikšić rekao je da je riječ o okviru za izradu konkretnih zakonskih rješenja za rješavanje problema bh. građana.

"Plan 10 je okvir koji će dovesti do konkretnih zakonskih rješenja kada je u pitanju povećanje minimalne plate radnicima, poboljšanje uvjeta rada, rasterećenje poslodavaca kroz smanjenje doprinosa, omogućavanje zdravstvene zaštie svima. Ovaj plan također rješava probleme koje imamo u obrazovnom sistemu i stvara pretpostavke za rješenje problema koje imaju mladi ljudi", rekao je Nikšić.

Dodao je kako je korumpiranost jedno od gorućih problema BiH. Zbog toga su Planom 10 predvidjeli i mjere kojima će osigurati borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. također, Plan 10 predviđa i rješenje zahtjeva boračkih kategorija.

"Ono što borci traže je pošten i realan pristup. SDP podržava njihov zahtjev. Mi nemamo problem s tim i spremni smo sutra preuzeti odgovornost i objaviti jedinstvenih registar pravih boraca", rekao je.

Napomenuo je da ova stranka u prošlom mandatu donijela rješenja za pitanja "federalnog USKOK-a" i odjeljenja Ustavnog suda te da su ti zakoni su stupili na snagu, ali da se ne primjenjuju.

Upitan o ujedinjenju ljevice, Nikšić je rekao kako pojedine stranke nisu odgovorile na koalicioni sporazum koji je SDP BiH dao potencijalnim partnerima.

"Na sjednici predsjedništva SDP-a BiH nismo prihvatili prijedlog DF-a da se ugasi SDP. Nakon toga smo usvojili koalicioni sporazum koji smo dali našim potencijalnim partnerima. Većina nam je odgovorila kroz medije, a mi smo odlučili da ne reagujemo na taj način. Vjerovatno ćemo imati još jedan sastanak. Mislim da je važno da imamo kvalitetne izborne programe i da zajedno nastupimo u RS-u i nekim kantonima. U FBiH moramo imati jedinstven nastup tako da pretpostavljam da ćemo na kraju potpisati sporazum koji garantuje da ćemo nakon izbora biti zajedno ili u vlasti ili opoziciji", rekao je.

Upitan za kandidate SDP-a BiH za člana Predsjedništva na predstojećim izborima, Nikšić je rekao da je o tome još uvijek govoriti.

"Uvjeren sam da će naš kandidat biti član Predsjedništva BiH", rekao je Nikšić.

Osvrnuo se i na Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, ocijenivši da je, nakon svih proteklih afera u vezi sa CIK-om, ovo tijelo najmanje nezavisno.

"Potrebno je pokrenuti pitanje smjene CIK-a i izbor nekog privremenog tijela koje bi provelo ovogodišnje izbore", mišljenja je Nikšić.

Zaključio je da bi dobro rješenje bilo da svaki klub u Parlamentarnoj skupštini BiH osigura po jednog predstavnika koji bi bio dio spomenutog tijela.