SDP USK: Dan pobjede jedan je od najznačajnih praznika u europskom kalendaru

Bezuslovna kapitulacija Njemačke, koja je potpisana 9.maja 1945.godine, ovaj dan obilježila je kao Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede jedan je od najznačajnih praznika u europskom kalendaru, a s obzirom na to je ovim činom definisan i budući izgled Europe, 9 . maj ujedno se obilježava i kao Dan Europe. Bosna i Hercegovina, kao demokratski i europski orijentirana zemlja, koja stoljećima baštini tekovine antifašizma, devedesetih godina proteklog stoljeća našla se na udaru fašističkih politika, suočena s raznim pokušajima dezintegracije i nezamislivom agresijom, tokom koje su za odbranu njene, slobode, nezavisnosti, suverenosti i antifašističkih tekovina, svoje živote položili njezini najbolji sinovi.

Stoga, kao podsjetnik na najteže trenutke u novijoj istoriji Bosne i Hercegovine, devetog maja obilježavamo i Dan zlatnih ljiljana, s ponosom odajući počast svim branitelja Unsko-sanskog kantona, koji su tokom agresije na BiH (1992. -1995.) braneći tu istu ideju antifašizma kao životnog opredjeljenja naroda na ovim prostorima, svoje živote utkali u temelje slobodne Bosne i Hercegovine, u kakvoj mi danas živimo.

Obilježavanje ovih značajnih datuma, podsjetnik je i na to da ne smijemo odustati, opredjeljeni da na principima zajedništva i međusobnog povjerenja, gradimo bolju budućnosti za sve nas a posebno za generacije koje dolaze, da zagovarajući vrijednosti antifašizma kao jedinog oružja u borbi za očuvanje demokratije i ljudskih prava svih državljana Bosne i Hercegovine jednako, nastavljamo borbu za slobodnu, nezavisnu, demokratsku i evropski orijentiranu BiH, stoji u saopćenju  KO SDP BiH USK-a.